Bezbjednost Izdvojeno Svijet Terorizam i antiterorizam

Šril Lanka terorizam: Najmanje 207 mrtvih u eksplozijama

Policija Šri Lanke uhapsila je sedam osoba osumnjičenih za umiješanost u seriju gotovo istovremenih eksplozija na osam lokacija, u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 207 ljudi, a 450 ranjeno.
Iza napada bi mogla stajati lokalna radikalna islamska organizacija, prenose agencije
Ministar odbrane Šri Lanke rekao je da je uhapšeno sedam osumnjičenih.
Mnogi svjetski mediji prenijeli su, pozivajući se na informacije AFP, da su vlasti Šri Lanke prije deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati.
Strana obavještajna agencija izvijestila je da Nešnal Tautit Džamat (National Thowheeth Jama”ath) priprema napade bombaša samoubica na posjećene crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu.
NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine, kad je vandalizovala budističke kipove.
Prvih šest eksplozija desilo se jutros gotovo istovremeno. Napadnuta su tri luksuzna hotela i jedna crkva u glavnom gradu, Kolombu, dok su još dvije crkve bile ciljane u drugim djelovima zemlje za vrijeme uskršnje službe, saopštila je policija Šri Lanke.
Nekoliko sati kasnije, najmanje dvoje ljudi poginulo je u sedmoj eksploziji koja se desila u blizini hotela u Dehavaliju, južno od Kolomba, a nekoliko trenutaka nakon toga eksplodirala je još jedna bomba u sjevernom kvartu glavnog grada, ubivši tri osobe, navela je policija.
Iz policije su kazali da je osmi napad bio samoubilački.
Anonimni izvor rekao je da je bombaš samoubica detonirao svoj eksploziv kada su policajci ušli u kuću u sjevernom predgrađu Kolomba kako bi izvršili pretragu. U eksploziji su ubijena tri policajca.
Dvije turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna televizija prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi.
Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prijestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana, prenosi Rojters.
Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.
Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.
Ministar spoljnih poslova Šri Lanke izjavio je da među poginulima ima najmanje 27 stranih državljana, kao i da su dva policajca izgubila život u operaciji hvatanja osumnjičenih za napade.

 

Related Posts