Bezbjednost Izdvojeno

CIA postavila prvi post na Instagramu

Centralna obaveštajna agencija (CIA) otkrila je bar djelić tajanstvenosti postavivši prvi post na Instagramu, pozivajući sve koji žele da budu agenti da otkriju šta se sve krije na jednoj fotografiji.

Poznata po tajanstvenosti, zatvorenosti i tajnim špijunskim akcijama, američka obavještajna agencija je pokazala da joj ni ironija nije strana – otvorivši nalog na društvenoj mreži Instagram.

„Mi smo prva linija odbrane naše države”, piše u opisu naloga, sa uobičajenom dozom ozbiljnosti koja se češće vezuje za ovu organizaciju.

Međutim, prvi post je mnogo opušteniji. Na njemu je fotografija radnog stola na kome su raštrkani razni predmeti – od kovrdžave perike sive boje, do hrpe stranih novčanica.

Fotografija snimljena u glavnom sjedištu agencije u Lengliju u Virdžiniji nosi kriptični potpis „Špijuniram mojim malim okom…”

Izazov je, čini se, prepoznati predmete na fotografiji. A da bi budući agenti i oni koji to žele, uspjeli, predstavnik za štampu agencije rekao je TV mreži CBS njuz da mnogi od njih pripadaju zaposlenima.

Koliko predmeta možete da pronađete?

Nalog na Instagramu je otvoren kao dio strategije obavještajne agencije da privuče mlađe generacije analitičara, agenata i istražitelja.

Većina korisnika Instagrama je mlađa od 30 godina.

„Otvaranje naloga na Instagramu je još jedan način da podijelimo priče koje nudi CIA i regrutujemo talentovane Amerikance da se pridruže”, rekao je predstavnik za štampu agencije.

„Na ovom nalogu ćemo pokazati djelić života agencije, ali ne obećavamo selfije sa tajnih lokcacija”, dodao je on.

Direktorka agencije Đina Haspel najavila je otvaranje naloga na tribini održanoj na Univerzitetu Oburn u Alabami.

I, koji su predmeti otkriveni?

Neki od predmeta pripadaju zaposlenima u agenciji

Evo liste, ali ne garantujemo da je potpuna.

  1. Biljka, kao dvosmislena referenca na CIA agente koji se „usađuju” na stranim teritorijama.
  2. Sat čije su kazaljke na 8:46, vrijeme kada je jedan od aviona udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovačkog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.
  3. Mapa Kine, jednog od glavnih suparnika Amerike u Aziji.
  4. Zlatna sova koja navodno predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Vlasništvo je šefa operativaca agencije, Endija Makridisa.
  5. Predmet nalik na amajliju koja liči na „urokljivo oko” – možda kao simbol opasnosti sa kojima se suočavaju CIA agenti.
  6. Umjetničko delo na kome je prikazan Toni Mendez, CIA agent koji se predstavljao kao filmadžija da bi spasio šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.
  7. Par dugmadi za manžetne koje navodno koriste CIA agenti da bi se međusobno prepoznali.
  8. Siva perika koju navodno nose tajni agenti.
  9. Lični dokument sa fotografijom Đine Haspel
  10. Papirna kesa koju navodno agenti koriste da unište dokaze.

Nalog je primjer kako se obaveštajna agencija trudi da se modernizuje u digitalnom dobu.

CIA, međutim, nije novajlija na mrežama. Agencija već ima naloge na Tviteru i Fejsbuku, otvorene 2014. godine.

Prvi tvit koji je objavljen – „Ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo da je ovo naš prvi tvit” – bio je jednako ironičan, poigravši se sa zloglasnom reputacijom obaveštajne agencije.

Related Posts