Analize Izdvojeno Svijet

U Briselu brojni ruski i kineski špijuni

Brisel vrvi od špijuna, naročito ruskih i kineskih, a bezbjednosne službe čak upozoravaju diplomate da izbjegavaju određene lokale u okolini institucija EU, piše njemački list “Velt”.

Prema podacima Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), “oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna djeluje u prestonici EU”, rekle su evropske diplomate za njemački list.

Diplomate potvrđuju da su upozoreni i da izbjegavaju neke konkretne lokale, među kojima su i jedan popularni restoran, kao i kafić u blizini glavne zgrade Evropske komisije i sjedišta EEAS-a.

Kako se navodi, ruski i kineski obavještajci uglavnom rade u ambasadama i trgovinskim predstavništvima svojih zemalja.

List piše da je u Briselu javna tajna da su atašei koji prate diplomate trećih zemalja na prijemima u ambasadama često tajni agenti. Pored ruskih i kineskih, u Briselu su naročito aktivni i američki i marokanski agenti, navodi “Velt”.

Njemački list podseća i na jedan špijunski slučaj od prije 15 godina kada su u sjedištu Evropskog savjeta tokom zasijedanja premijera i ministara članica, u kabinama namijenjenim prevodiocima pronađene male špijunske kutije koje su mogle spolja da se aktiviraju. Tako su prisluškivani razgovori u njemačkoj, britanskoj, španskoj i francuskoj delegaciji. Sumnjalo se da iza toga stoje SAD i Izrael, ali dokazi nikad nijesu pronađeni.

Related Posts