Bezbjednost Izdvojeno Region

Na Kosovu više od 30 uhapšenih; Haradinaj: Ovo je operacija protiv kriminala

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Mediji su objavili da su pripadnici specijalne jedinice ROSU upali rano jutros u naselje Bošnjačka mahala i u zgradi “Beograđanka” uhapsili jednog pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti.

Hapšenja su i u ostalim djelovima sjevernog Kosova, a u Zubinom Potoku uhapšen je jedan policajac KPS-a, Srbin.

Srpski mediji prenose da je uhapšeno 13 osoba i da ima i ranjenih.

Kosovska policijska služba saopštila je da je na širem području Kosova do sada uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mjesec praćena.

Sedmoro je osumnjičeno za kriminalne radnje i krijumčarenje robe, od kojih su, kako su saopštili, dva visoka policijska službenika i četvorica carinika.

Saopšteno je da su akcijom, u kojoj učestvuje 400 pripadnika ROSU, obuhvaćeni “osumnjičeni pripadnici KPS-a”. Kako saopštavaju, hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, niti kosovskog policajca Envera Zumberija.

U opisu video snimka koji su objavili kosovski mediji piše da su se osim sirena čuli i pucnji tokom akcije ROSU na sjeveru Kosova.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima.

Kako je dodao, situacija je dramatična.

RTS javlja da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Takođe, isto je učinilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsjednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosovu.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Kako saznaje Blic, sazvana je hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, zbog upada specijalnih snaga kosovske policije ROSU na sjever Kosova.

Predsjednik Srbije upozorio je predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU što prije ne povuku sa sjevera Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na sjeveru Kosova i istakao da je riječ o “operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala”.

“U sjevernim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primjeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni”, tvitovao je Haradinaj.

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sjednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu, uputili su se jutros, na vijest o akciji ROSU, u Kosovsku Mitrovicu.

Saopštenje kosovske policije:

“Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim djelima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cijevi”.

Related Posts