Izdvojeno Vijesti

Drama na nebu: “Suhoj” presreo američki vojni avion

Prema izvještaju američke Šeste flote, ruski “suhoj” presreo je juče bar tri puta američki avion “posejdon P-8A” iznad Mediterana.

Američka flota navodi i da je jedno od tih presretanja bilo “nebezbjedno” i da su posadu američkoj vojnog aviona Rusi stavili u veliki rizik.

“4. juna, američki ‘P-8A posejdon’, koji je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad mediterana presreo je ruski “SU-35 ” i to tri puta. Prvo i treće presrijetanje bilo je na ivici bezbjednosti. Drugo je okarakterisano kao nebezbjedno jer je ‘suhoj’ proletio direktno ispred američkog aviona, što je stavilo naše pilote i posadu u veliki rizik. Posada ‘P-8A’ prijavila je turbulencije za vrijeme dugog presretanja, koje je trajalo oko 28 minuta”, stoji u izvještaju Šeste flote američke avijacije.

Prema Šestoj floti “američki vojni avion je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru, pridržavajući se međunarodnog prava i nije provocirao rusku stranu”.

“Dok je ruska letjelelica boravila u međunarodnom vazdušnom prostoru ovakvo ponašanje smatramo neodgovornim. Očekujemo da se ponašaju odgovorno, uz poštovanje međunarodnih standarda kako bi se spriječili mogući incidenti”, navodi se u sapštenju američke Šeste flote.

S druge strane, Rusija još nije izdala nikakvo saopštenje o tom događaju.

Related Posts