Analize Izdvojeno Svijet

Svjetski lideri na obilježavanju Dana D

Svjetski lideri okupiće se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obilježili 75-ogodišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.
Britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i premijerki Terezi Mej pridružiće se i američki predsjednik Donald Tramp, prenosi Rojtes.

Tramp će na taj način, poslednjeg dana posjete Britaniji, odati počast američkim i savezničkim vojnicima, koji su pomogli u spasavanju Evrope od nacističke Njemačke.

On je rekao da se raduje odlasku u Portsmut kako bi obilježio “možda čak i najveću bitku u istoriji”.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici iz svih zemalja, koje su se borile zajedno sa Velikom Britanijom, a sve predstavljene zemlje dogovorile su se da objave zajedničko saopštenje, u kojem će obećati da će osigurati da se ne ponove “nezamislivi užasi” Drugog svjetskog rata.

U takozvanom “Proglasu Dana D”, 16 potpisnica, uključujući Veliku Britaniju i SAD, obavezuju se da će zajedno raditi na “mirnom rješavanju međunarodnih tenzija”.

U ranim jutarnjim satima 6. juna 1944. godine, više od 150 hiljada savezničkih vojnika napustilo je Portsmut i obližnja područja i započelo vazdušne, pomorske i kopnene napade na Normandiju, koji su na kraju doveli do oslobađanja zapadne Evrope od nacističkog režima.

Related Posts