Izdvojeno Svijet

Kina prvi put lansirala raketu u svemir s mora

Kina je danas prvi put lansirala raketu u svemir s mora, što joj pomaže u ostvarivanju ambicija na tržištu slanja komercijalnih satelita u orbitu.

Raketa “Dugi marš 11” lansirana je oko podne po lokalnom vremenu s platforme u Žutom moru, između Kine i Korejskog poluostrva, navela je kineska svemirska agencija CNSA.

“Dugi marš 11” je u orbitu odnio dva eksperimentalna i pet komercijalnih satelita.

“Ovo je bio prvi pokušaj Kine da noseću raketu lansira s mora. To će omogućiti da se bolje zadovolje različite potrebe lansiranja u domenu satelita”, navela je CNSA.

Korišćenje plutajuće lansirne rampe nudi više prednosti.

Na taj način je moguće dovesti raketu bliže ekvatoru, gdje se rotacija Zemlje može najbolje iskoristiti. Takođe, potisak je tako jači i omogućava slanje u orbitu više satelita, kao i onih veće težine.

Lansiranje s otvorenog mora, daleko od naseljenih područja, minimizuje opasnosti od pada ostataka rakete u slučaju incidenata.

Kako navodi CNSA, transport rakete od kineske luke do lansirne platforme na moru obično ne traje duže od nedjelju dana.

Kina nije prva koja je s mora lansirala rakete.

Firma Si lonč (Sea Launch), s većinski ruskim kapitalom, to je učinila više desetina puta između 1999. i 2014. godine.

Današnja objava o uspješnom lansiranju je novi važan korak za Kinu, koja želi da u svemiru bude konkurentna svemirskim silama Rusiji, SAD i EU.

Peking je uložio milijarde eura u svemirski program, kojim rukovodi vojska.

Kina je već poslala u orbitu brojne satelite raznih namjena za sebe ili za druge zemlje.

Kina je početkom godine postala prva zemlja u svijetu koja je spustila sondu na tamnu stranu Mjeseca i zvaničnici se nadaju da će “za desetak godina” moći da na Mjesec pošalju misiju s ljudskom posadom.

Related Posts