Analize Izdvojeno Svijet

Otkud Bildu škakljive informacije o Rami?

Glavna tužiteljka Albanije Arta Marku izjavila je da prati pitanje nekoliko tajnih materijala dobijenih prisluškivanjem koji su procurili u njemački list “Bild”.

Kako prenosi albanska agencija ATA, ona je od tužilaca zaduženih za te predmete zatražila da ih završe što prije, bez gubljenja vremena, kao i da se istraži curenje povjerljivih podataka u vezi s tim istraga.

Generalna tužiteljka je takođe izrazila ogorčenje činjenicom da pojedini tužioci “zagađuju” javno mnjenje informacijama koje nisu detaljno istražene i nisu potvrđene.

“Bild” je objavio da posjeduje audio snimke telefonskih razgovora koji dokazuju da je prije parlamentarnih izbora 2017. jedan poznati narko bos kupovao glasove za Socijalističku partiju premijera Edija Rame.

On se takođe, tvrdi dnevnik, pobrinuo da određeni političari uđu u skupštinu.

Audio-snimci su dio istrage koju je pokrenula albanska policija u “Slučaju 339/1” i nisu dostupni javnosti, a djelovi nisu smjeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi “Bild” koji je objavio šest audio-snimaka.

Bild piše i da je Rama 11. septembra 2016. godine pozvao šefa regionalnog izbornog organa da se raspita da li je na izborima sve završeno “kako je rečeno”. Odgovor je glasio: “Da, šefe, sve što je diskutovano”. Slučaj je u Albaniji poznat kao “Slučaj 184”.

U Albaniji već nedjeljama traju protesti protiv vlade, na kojima demonstranti traže ostavku Rame i raspisivanje prijevremennih parlamentarnih izbora.

Related Posts