Analize Izdvojeno Svijet

SAD opet nazvale Sjevernu Koreju otpadničkom državom

Sjevernokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je zbog posljednjeg bezbjednosnog izvještaja SAD u kome Sjevernu Koreju opet naziva “otpadničkom državom”.

“Izraz ‘odmetnička država’ koje su SAD upotrijebile za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), njihovog partnera u pregovorima, jasna je povreda našeg suvereniteta i dostojanstva i to je ništa manje nego de facto deklaracija koja poziva na sukob”, rekao je visoki zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva, prema izvještaju državne novinske agencije KCNA, prenosi Jonhap.

“S velikom pažnjom pratimo posljednje akcije SAD da povećaju vojni pritisak na nas”, naglasio je taj sjevernokorejski zvaničnik i istakao da su “što su brojniji neprijateljski postupci SAD prema DNRK, to će i naše kontramere biti snažnije “.

Ranije ovog mjeseca, Vašington je objavio izvještaj o bezbjednosnoj situaciji na području Pacifika u kome je Sjeverna Koreja nazvana “otpadničkom državom”.

“Sjeverna Koreja je razvila interkontinentalnu balističku raketu u cilju da bude sposobna da napadne kontinentalni dio SAD s nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama “, navodi se ovom u izvještaju.

Vašington takođe tvrdi da će Pjongjang ostati bezbjednosni izazov dok ne postigne “konačnu, potpunu, denuklearizaciju koja se može potvrditi”, navodi agencija Jonhap.

Related Posts