Svijet Vijesti

ERDOGAN TVRDI DA SU SKORO SVE NORDIJSKE ZEMLJE GNIJEZDA TERORIZMA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da su skoro sve nordijske zemlje “gnijezda terorizma” i ponovio prijetnju da će blokirati kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u ako ne ispune obećanja u vezi sa borbom protiv terorizma.

Obraćajući se novinarima na letu iz Teherana, Erdogan je rekao da su skoro sve nordijske zemlje, uključujući Norvešku, postale “gnijezda terorizma”, dodajući da saveznici u NATO-u Njemačka, Holandija, Francuska, Italija i Velika Britanija, takođe, dozvoljavaju grupama koje Turska smatra terorističkim organizacijama da slobodno djeluju.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja je optužila te zemlje da podržavaju grupe koje smatra teroristima.

Prošlog mjeseca, tri zemlje potpisale su sporazum o ukidanju veta Ankare u zamjenu za obećanje o borbi protiv terorizma i izvozu oružja.

Upitan o izručenju osumnjičenih, kako Turska naziva kurdske ekstremiste u Švedskoj i Finskoj, Erdogan je 1. jula rekao da ako nordijske zemlje ne pošalju te pojedince, “onda ćemo preko naših institucija učiniti ono što je potrebno”.

Turska traži izručenje 33 kurdskih, kako ih kvalifikuje, “ekstremista”, uglavnom iz Švedske

 

Related Posts