Analize Izdvojeno

Upozorenje UN: Bez spasilačkih brodova Mediteran će postati krvavo more

Ujedinjene nacije upozoravaju da je rizik da migranti i izbjeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada zbog manjka spasilačkih brodova nevladinih organizacija i sukoba u Libiji.

“Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more”, izjavila je portparolka agencije za izbjeglice UN (UNHCR) u Italiji Šarlota Sami, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskih prilika na moru hiljade ljudi se spremaju da napuste Libiju u kojoj se trenutno vodi rat, a poplave uzrokovane obilnim kišama otežavaju život, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati.

Prema podacima spasilačkih grupa, posljednjih dana je oko 700 osoba napustilo obalu Libije, a svega pet odsto presrela je libijska obalska straža i poslala nazad u prihvatne centre.

Na Maltu je došlo 40 odsto ljudi, 11 odsto u Italiju, a šta se dogodilo sa ostalima ostaje nepoznanica.

Iako se broj smrtnih slučajeva smanjio prethodne godine, broj onih koji umiru na putu od Libije do Evrope se povećao.

Prema podacima UNHCR-a i međunarodne organizacije za migracije, od početka godine 1.940 osoba je stiglo u Italiju iz Sjeverne Afrike, a 350 ih je umrlo na putu.

Studija koju je uradio Institut za međunarodne političke studije, pokazala je da je jedna osoba od njih osam koji pokušavaju da pređu iz Libije umrla u peridu od januara do aprila ove godine.

“Svjedoci smo porasta broja odlazaka. Očito migranti nemaju pravo glasa kako ili kada će putovati. Krijumčari odlučuju umjesto njih. Njih uopšte ne zanima da li će živi stići ili će umrijeti. Posljednjih dana sve veći broj brodova polazi. Ko će ih spasiti ako dožive brodolom”, zapitala se Sami.

Antimigraciona politika koju su uvele Malta i Italija dovele su do smanjenja spasilačkih misija, a od 10 spasilačkih brodova, koliko ih je bilo aktivno na Mediteranu, ostao je jedan koji vodi njemačka organizacija SeaWatch.

Prije tri nedjelje taj brod je zaplijenjen zbog prevoza 47 osoba i od tada je usidren na Siciliji, mada će za nekoliko dana da krene prema Libiji.

Portparolka Sea Watch-a u Italiji Džordžija Linardi izjavila je da su njihovi avioni od 10. maja primetili 20 čamaca kako prevoze migrante.

“Situacija je alarmantna. Uočili smo čamce koji su satima i po cijelu noć čekali da budu spašeni. To su nepodnošljivi uslovi. Apsurdno je da u najmilitantnijem i najprometnijem morskom području na svijetu nema pomoći”, rekla je Linardi.

Prema podacima UNHCR-a u Libiji se nalazi oko 60.000 tražilaca azila, a u posljednja dva mjeseca 90.500 Libijaca raseljeno je zbog konflikta u i oko Tripolija.

Humanitarne grupe izvještavaju da su tražioci azila zaključani u prihvatnim centrima i da su žrtve zlostavljanja i torture.

Related Posts