Analize Izdvojeno

Stoltenberg: NATO intervencija bila opravdana, žalimo za nevinim žrtvama

Istorija je pokazala da je NATO intervencija u SRJ 1999. bila neophodna i legitimna, jer je zaustavila nasilje, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za “Politiku”.

Kako je kazao, izbjeglice su mogle da se vrate kući, a Kfor je pomogao da se na Kosovu stvori bezbjedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice.

“Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga”, rekao je Stoltenberg za “Politiku”.

On je ponovio i ono što je rekao tokom posjete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, “ta kampanja nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda”.

“Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima, koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe”, istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno iza NATO i za Srbiju i za širi region.

Stoltenberg je naglasio da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

“U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO”, istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse konstatovao je i da se suočavamo s najnepredvidljivijom bezbjednosnom situacijom u svijetu posljednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

Related Posts