Analize Izdvojeno

Najsmrtonosniji pištolji na svijetu

U poslednjih 100 godina pojavilo se mnogo odličnih komada oružja. Neki od najboljih su stari više od 100 godina, dok su drugi u proizvodnji tek oko 10 godina, piše nationalinterest.org.  Svi su odlični kada je potrebna odbrana, ali i napad. Evo pet pištolja koji su trenutno širom svijeta u upotrebi, a mogu da se svrstaju u najbolje:

Kolt M1911A1

Kolt, Foto: Wikipedia

Ovaj model se pojavio prije nekoliko meseci. Dizajnirao ga je Džon Mozes Brauning, a pojavio se na tržištu 1911. godine. Pištolj Kolt 1911 trebalo je da zamijeni slabije .38 mm kalibarske pištolje koje je američka vojska koristila tokom sukoba sa Filipinima.

1911 je bio prvi poluautomatski pištolj američke vojske, koji je obiljeležio prekretnicu, kada su prestali da se koriste vojni revolveri. Specijalna komanda američkih marinaca počela je 2012. godine da upotrebljava Kolt M45A1 i poboljšanu verziju 1911A1, kao svoje standardne pištolje.

Glok 17

Glok 17, Foto: Wikipedia

Dizajn Gloka se vrti oko tri glavne ideje: jednostavnosti, pouzdanosti i lakoće korišćenja. Lak je za rastavljanje. Jedan pritisak dugmeta dovoljan je za čišćenje i pristup burencetu. Glok je prošao test pouzdanosti austrijske vojske, “zaglavio” sa samo jednom u 10.000 paljenja.

Od originalnog Gloka 17, koji je nosio 17 metaka 9 milimetarske municije, linija Gloka se proširila na skoro sve poluautomatske kalibre. Glok je zamijenio 1911A1 pištolj u komandi specijalnih operacija Marinaca i u Delta jedinicama.

Sig P226

Sig P226, Foto: Wikipedia

Nastao iz švajcarsko-njemačkog partnerstva Sig Sauer da zamijeni M1911A1 u američkim vojnim snagama, Sig P226 nije dobio ugovor, ali je dobio ogroman podstrek kada su američke mornaričke Foke odbacile Beretu M9 u korist Sig-a. Koristile su ga 28 godina, a posle tog perioda je zamijenjen kompaktnom verzijom Gloka 17, Glokom 19.

P226 predstavlja evoluciju Sig-a P220, pištolja koji su koristile posle Drugog svjetskog rata zapadne i zapadno orijentisane vojske širom svijeta (kao na primer Japan).

Smit&Veson M&P

Smit&Veson M&P, Foto: Wikipedia

Smit&Veson je jedno od najstarijih brendova kada je oružje u pitanju. Iako je kompanija bila najviše poznata po revolverima, bilo je neizbježno da napravi proizvod u stilu Gloka. Rezultat M&P (Military&Police – Vojska i policija) je postao veoma uspješan. Na tržištu se pojavio 2005. godine, sa ojačanim metalnim polimernim ramom i cijevi od nerđajućeg čelika.

U pitanju je jedan od prvih komada oružja koji ima tri promjenljiva dijela na drškama, što korisnicima omogućava da podese pištolj tako da bolje “leži” u ruci. Najviše ga koristi policija u Americi.

 CZ 75

Foto: Wikipedia

CZ 75, predstavljen 1975. godine pozajmio je mnogo karakteristika od nešto starijeg modela pištolja Džona Mozesa Brauninga, Brauning “haj pouer”, i unutrašnje i spoljne karakteristike, ali nije njegova kopija, a ima i značajne razlike. Pištolj kalibra 9 mm može da sadrži do 16 metaka, što ga čini jednim od pištolja najvećeg kapaciteta današnjice.

Danas se može naći u “apdejtovanoj” formi CZ 75BD.

Related Posts