Analize Crna Gora Izdvojeno Oružje

U Mojkovcu se proizvodi crnogorski automat TM-9

javnosti je nedovoljno poznato da je u maju prošle godine mojkovačka fabrika oružja „Tara“ predstavila  prvi automat napravljen u Crnoj Gori TM-9, pušku TM-10 i druge proizvode na sajmu naoružanja u Kuala Lumpuru.

Izvršni direktor „Tare“ Radoje Kljajević naglasio je da fabrika već godinama proizvodi malo oružje, ali da su na sajmu u Maleziji predstavljene nove i modifikovane verzije.

Automat TM-9 u rukama vojnika Crne Gore

Automat TM-9 u rukama vojnika Crne Gore

„Tara“ je konstruisala prvi crnogorski automat TM-9, u kalibru 9 puta 19 milimetara.

Kako se navodi u opisu proizvoda, to oružje je dizajnirano specijalno za snage bezbednosti, a male dimenzije omogućavaju lako rukovanje u vozilima i zatvorenom prostoru.

Osim automata, predstavljena je i jurišna puška TM-10 u kalibru 7,62 milimetra, koji se najčešće koristi za precizno gađanje, kao i kompaktna verzija pištolja TM-9, prenosi portal RTCG.

„Rad na konstruisanju oružja trajao je nekoliko godina, radi se o ozbiljnom razvojnom poduhvatu koji je podrazumevao ulaganje ogromnih novčanih sredstava. Nabavljene su savremene automatizovane multifunkcionalne mašine, angažovan stručan inženjerski kadar iz oblasti proizvodnje oružja iz Austrije, Nemačke i Srbije. U pitanju je međunarodna saradnja, s tim što naglašavamo da se izrada svih osnovnih delova obavlja u Mojkovcu, u Crnoj Gori“, objasnio je Kljajević.

 

Related Posts