Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno

Stoltenberg: Novi radar u Crnoj Gori važan za NATO

Novi radar koji je NATO ustupio Crnoj Gori pokazuje da se države članice međusobno pomažu, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
“Svrha NATO je solidarnost, da štimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima. Novi radar koji dajemo Crnoj Gori pokazuje da zaista pomažemo jedni drugima“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO koji će početi sjutra u Briselu.
Kako je naveo, to je razlog, naročito za male zemlje, da budu dio NATO, „jer onda su dio porodice, organizacije, gdje pomažemo i podržavamo jedni druge“.
„To je važno za Crnu Goru, ali je bitno i za sve NATO saveznice,” kazao je Stoltenberg.
On je dodao ne dobijaju podršku samo manje članice i kao primjer naveo veliko ulaganje u infrastrukturu u Poljskoj.
“To pokazuje da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim državama članicama,” kazao je generalni sekretar Alijanse.
Govoreći o procesu ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije, Stoltenberg je kazao da je proširenje NATO odlična, uspješna priča koja je pomogla da se širi demokratija, stabilnost i prosperitet širom Evrope.
On je podsjetio da su saveznice potpisale Protokol o pristupanju u februaru i dodao da nije siguran da li će ta država moći do decembra postati 30 članica NATO-a.
“Proces ratifikacije teče prilično brzo. Posljednji put kada se Crna Gora pridružila, trebalo je godinu. Nije na meni nego na 29 nacionalnih skupština da odluče koliko brzo mogu ratifikovati Protokol”, rekao je Stoltenberg.
On je kazao da bi bilo dobro kada bi svi mogli to da završe do decembra, kada će biti održan sastanak lidera NATO u Londonu.
“Ako ne, očekujem da se to desi brzo nakon toga” kazao je Stoltenberg i dodao da Sjeverna Makedonija ispunjava standarde NATO.
Na dvodnevnom sastanku učestvovaće ministar odbrane Predrag Bošković.

Related Posts