Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno

Vježba NATO saveznica u Jadranskom moru

Svaki brod dobio je određenu zonu za pretraživanje. U dodijeljenom rejonu pretrage sinhronizovana je akcija morskog i vazdušnog pretraživanja, sa Bellom i našim patrolnim brodom „Durmitor“, u cilju spasavanja utopljenika, a prema scenariju vježbe.

“Helikopter HN 90 korišćen je sa italijanskog broda F-597 „Antonio Marceglia“, koji učestvuje u vježbi.Pored toga, uvježbavano je taktičko manevrisanje i razrađivane procedure združenog plovljenja grupom od sedam brodova. Izvedeno je nekoliko osnovnih formacija: radnje manevrisanja pomorskim sastavom, kao i postupci prilikom izvođenja operacija pomorske blokade”, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Tokom realizacije ovih vježbi potvrđen je visok nivo interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative. Sve zemlje učesnice vježbe ADRION LIVEX 19 su članice NATO.

Brodovi koji učestvuju na vježbi ADRION LIVEX 19 su: italijanski F-597 „Antonio Marceglia“, hrvatski OOB-31 ”Omiš”, slovenački VNL-11 ”Triglav”, albanski P-133 ”Lissus”, grčki P-69 ”Kristallidis” kao i dva broda Mornarice Vojske Crne Gore, P-105 ”Durmitor” i PR-41 ”Orada”.

Vježba, čiji je domaćin Vojska Crne Gore trajaće do 28. juna.

Iz resora su istakli da će pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore imati priliku da još jednom potvrde da su sposobni i obučeni za izvršavanje postavljenih zadataka kako iz domena nacionalne bezbjednosti, tako i na zadacima kolektivne bezbjednosti u sklopu NATO-a.

Vježba je prošle godine održana u Albaniji.

Related Posts