Bezbjednost Izdvojeno Oružje

Hoće li hrvatska policija lakše upadati u kuće i oduzimati vozila

Sabor Hrvatske sjutra će raspravljati o Zakonu o policijskim poslovima i ovlašćenjima.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna kojima će se dati veća ovlašćenja policiji, piše Index.hr.

Dopunjeno rješenje propisuje da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova, čime je prvi put stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korišćenje tog sistema.

Provjera identiteta, zatražena od tijela državnih uprava, te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno će se vršiti uvidom u informacijski sistem, a putem lične karte ili druge javne isprave s fotografijom samo ukoliko je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka.

Ukoliko novo rješenje dobije podršku Sabora, hrvatska policija će kao sredstvo prisile zaustavljanja vozila moći koristiti službena i druga vozila, a biće im omogućena i upotreba prisile ili drugih sredstava za ometanja kretanja prema dronovima ili drugim pokretnim uređajima na daljinsko upravljanje.

Osim toga, policija će ubuduće lakše ulaziti u stambene objekte (kuće i stanove) i to u slučajevima kad imaju takvu naredbu, ali i kad na osnovu dojave postoji sumnja da je neko ko živi sam preminuo.

Pored ostalog, predviđene su i novine kada je riječ o oduzimanju vozila. Naime, policija će moći da oduzme vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, odnosno u slučajevima poput potjera za kriminalcima, štićenja osoba i objekata koji se osiguravaju, te nezakonitih prelazaka granica, a za oduzeta vozila izdavaće potvrde s kojima će građani imati pravo na naknadu.

M P

Related Posts