Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Detaljni pregledi na aerodromima, sve su, samo nisu besmisleni

Teroristi su spremni na sve, samo da unesu oružje u avione. Podsjetimo nekada se u avione na američkim aerodromima ulazilo kao u autobuse, bez pregleda, pretresa i “opasnih” pogleda bezbjednjaka koji procjenjuju ko može biti eventualni terorista. Nakon 11. Septembra  2001. sve se promijenilo i pokazalo se da dugotrajne, često i smiješne procedure na aerodromima mogu biti sve samo ne besmislene.

Iz godine u godinu su mijenjane procedure, odnosno dodavane nove zabrane, jer se otkrivalo svašta. Znate da više ne smijete unijeti ništa tečno, pa čak ni dezodorans. To je poteklo kada je 2006. godine otkriven pokušaj terorista da u avione na transatlantskim letovima unesu eksploziv u tečnom obliku i tako izvedu napad.

U SAD-u je, svih ovih godina strah od nekog mogućeg novog terorističkog napada avionima rastao pa su konačno uveli i skenere koji putnika potpuno razgolićuju, ali i pokazuju nema li na sebi negdje skrivenu bombu (2009. godine za Božić je Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab eksplozivnu napravu sakrio u donje rublje, ali je nije uspio aktivirati pa je tragedija spriječena). Ako, pak, ne želite biti izloženi zračenju, da biste ušli u avion morate pristati na detaljan pregled koji uključuje i dodirivanje genitalija.

Da tolika predostrožnost i nije baš pretjerana potvrđuje ovogodišnji izvještaj Uprave za sigurnost prevoza (TSA) u kojem je objavljeno da su njihovi alužbenici 2011. godine, pregledavajući više od 375 miliona putnika, zaplijenili 821 komad vatrenog oružja, dakle oko dva i po pištolja dnevno. Čak 691 od tih pištolja je bio napunjen mecima i spreman za aktivaciju. Jedan od putnika je, kako bi sakrio oružje pištolj rastavio i djelove stavio u plišane lutke. No, skener je bio neumoljiv. Drugi su, bili manje maštoviti pa su oružje sakrivali u loncima, a nekolicina je očito pratila seriju ‘Svetac’ u kojoj Rodžer Mure revolver skriva u izrezanim stranicama Biblije (no, nisu svi koristili Svetu knjigu), a bilo je i pokušaja da se prokrijumčari pištolj koji izgleda kao mobilni telefon.

Iako je ručno naoružanje najčešće otkrivano, bilo je optimista koji su u avion htjeli da unesu ručne granate, neprijavljeni vatromet, boce napunjene barutom, topovsku đulad izvađenu iz davno potonulog broda, detonatore, mačete, a favorit je vjerovatno tip koji je planirao da u avion uđe ni manje ni više nego s bazukom. Inventivnosti nije nedostajalo ni na ostalim područjima pa su tako putnici pokušali u avione unijeti buzdovane skrivene u čarapi, jegulje, mrtve otrovne zmije i, konačno, motornu testeru. Dakle, možda detaljni pregledi putnika i nisu tako besmisleni.

Related Posts