Bezbjednost Izdvojeno

Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje SEPCA

Crnogorska Uprava policije je u Kišinjevu preuzela jednogodišnje predsjedavanje Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope – SEPCA od Moldavije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji od danas predsjedava ovom međunarodnom policijskom Asocijacijom, kazao je da je ovo velika čast za crnogorsku policiju i državu Crnu Goru ali i odgovornost.

On je najavio formiranje zajedničkih policijskih istražnih timova radi snaženja regionalne i međunarodne operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Poseban akcenat je na otkrivanju i sprječavanju trgovine opojnim drogama, oružjem, trgovine ljudima i sprječavanje visokotehnološkog kriminala kao i na operativnoj saradnji u oblasti finansijskih istraga i pranja novca”, kazao je Veljović.

Na Generalnoj skupštini razgovaralo se o tekućim i budućim aktivnostima koje se sprovode među policijama zemalja članica ove asocijacije.

Predstavnici policija zemalja Jugoistočne Evrope usvojili su na zasijedanju dokument Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala SEPCA, koji je izrađen u skladu sa metodologijom EUROPOL SOCTA.

U izradi ovog strateškog izvještaja su učestvovali i kriminalistički analitičari policija zemalja članica ove asocijacije osiguravajući podatke i analize koje su doprinijele kvalitetu ovog dokumenta.

Crna Gora će tokom predsjedavanja izraditi strategiju i akcioni plan za njeno sprovođenje zajedno sa relevantnim međunarodnim partnerima – Italijom, Austrijom, PCC SEE, IPA2017, Europol, INTERPOL i SELEC, sa kojima već ima uspostavljenu kvalitetnu međunarodnu policijsku operativnu saradnju.

Related Posts