Analize Izdvojeno

Balkan naoružan ispod limita

Prema zvaničnim podacima, BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora posjeduju naoružanje ispod propisanih limita u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja.

Te podatke dobila je poslanica Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija kada je zatražila od Ministarstva odbrane BiH da joj dostavi konkretne informacije koje se odnose na regionalnu ravnotežu u naoružavanju, piše Klix.

Kako se navodi, u zvaničnom dokumentu piše da je limit za posjedovanje borbenih tenkova, bez obzira na njihovo stanje ili ispravnost, BiH i Hrvatskoj 410, Crnoj Gori 77, a Srbiji 948, a realno stanje je da OSBiH posjeduju 325 borbenih tenkova, Hrvatska 232, Srbija 464, dok Crna Gora ne posjeduje tenkove.

Limiti za naoružanje u većini kategorija su gotovo podjednaki za BiH i Hrvatsku, Crnoj Gori su najmanji, dok su najveći Srbiji.

Dodaje se i da je Srbija u periodu od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine uvela u upotrebu jedan borbeni avion MiG 29 za potrebe Oružanih snaga, a koji se do sada vodio kao sredstvo za istraživanje i razvoj, tako da se ukupan broj sredstava nije mijenjao i trenutno posjeduje 10 borbenih aviona MiG 29.

U navedenom periodu Srbija je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za 25 komada tipa T-55, artiljerije za pet komada (VBR 128mm M-63 “PLAMEN”), a Ministarstvo odbrane BiH navodi da su ova sredstva izvezena.

U kategoriji borbene avijacije Srbija trenutno u upotrebi u Oružanim snagama poseduje 81 borbeni avion, što iznosi 56,64 odsto dozvoljenog limita.

Kada se radi o Hrvatskoj, ona od 1. januara 2019. godine do 12. septembra 2019. godine nije uvodila u upotrebu sredstva ograničena Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja i u tom periodu je smanjila broj sredstava u kategoriji borbenih tenkova za deset komada tipa T-55.

Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da se na osnovu razmijenjenih godišnjih informacija, inspekcijskih izvještaja i obavještanja zemalja potpisnica Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (BiH, Hrvatska, Srbija, a naknadno i Crna Gora) može zaključiti da sve države članice posjeduju naoružanje ispod limita propisanih sporazumom te da nije bilo njegovog kršenja.

“Međutim, pitanje modernizacije sredstava i opreme je u direktnoj zavisnosti od izdavanja budžetskih sredstava za te namjene. Takođe, i od drugih izvora za zamjenu sredstava i opreme koja je moguća, a to je donacija, sa ili bez potrebnih ulaganja u dodatni remont”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

M P

Related Posts