Bezbjednost Izdvojeno

Da li će Sjeverna Koreja lansirati “božićno iznenađenje”?

Značajnije lansiranje ili testiranje u Sjevernoj Koreji označilo bi kraj samoproglašenog sjevernokorejskog moratorijuma i podiglo tenzije u regionu

Sjedinjene Američke Države pomno prate Sjevernu Koreju i znake mogućeg lansiranja rakete ili nuklearne probe u narednim danima, što je Pjongjang ranije najavio kao “božićno iznenađenje”.

Značajnije lansiranje ili testiranje u Sjevernoj Koreji označilo bi kraj samoproglašenog sjevernokorejskog moratorijuma i podiglo tenzije u regionu.

Takođe bi predstavljalo i veliki udarac jednoj od glavnih spoljnopolitičkih inicijativa administracije Donalda Trampa, odnosno pokušaju da se Sjeverna Koreja vrati pregovorima kako bi se eliminisali njeno nuklearno oružje i rakete, prenosi AP.

Početkom decembra sjevernokorejski zvaničnici su upozorili na mogući “božićni poklon” navodeći da Trampovoj administraciji ističe vrijeme za spasavanje nuklearnih pregovora i da od Vašingtona zavisi da izabere kakav “božićni poklon” želi da dobije od Pjongjanga.

Ministar odbrane SAD Mark Esper ranije ove nedjelje rekao je da je Vašington čuo priču o mogućem testu oko Božića, a na to je upozorio i specijalni izaslanik Stiven Bigan, piše Tanjug.

Related Posts