Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Makron: Francuske snage ubile više od 30 terorista u Maliju

Francuske snage ubile su 33 terorista u oblasi Mopti u Maliju, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Komanda francuske vojske potvrdila je da su teroristi ubijeni tokom akcije koja je izvedena tokom noći u blizini granice sa Mauritanijom, prenosi Rojters.

“Jutros smo, zahvaljujući angažmanu naših vojnika neutralisali 33 terorista, oslobodili jednog zarobljenika i dva malajska žandarma koji su bili držani kao taoci “, rekao je Makron.

Francuska, bivša kolonijalna sila, jedini je zapadna zemlja sa značajnim vojnim prisustvom protiv-pobunjeničke akcije u Maliju i široj oblasti Sahelu, regiji zapadne Afrike, ispod pustinje Sahare.

Komanda francuske vojske potvrdila je broj smrtnih slučajeva u ovoj operacija za koju se navodi da se odvijala noćas u blizini granice sa Mauritanijom oko 150 kilometara sjeverozapadno od grada Mopti u Maliju.

Akcija je izvedena blizu mjesta gde je 13 francuskih vojnika poginulo prošlog mjeseca u padu helikoptera.

Francuzi koji su došli u Mali 2013. godine da pomognu tamošnjoj vladi da povrati sjeverne teritorije koje su okupirali islamski pobunjenici ne djeluju u Sahelu samostalno.

Iste godine UN su oformile mirovnu misiju za Mali. Koliko je reč o rizičnoj operaciji, govori podatak da je za šest godina ubijeno više od 200 “plavih šlemova”.

Related Posts