Bezbjednost Svijet Vijesti

U novom sukobu u zatvoru u Hondurasu 18 mrtvih

Najmanje 18 ljudi ubijeno je u sukobu u zatvoru u centru Hondurasa, dva dana poslije oružanog okršaja zatvorenika u zatvoru na sjeveru zemlje u kome je poginulo isto toliko ljudi, rekao je portparol vojske.

Novi sukob zatvorenika “vatrenim oružjem, noževima i mačetama” izbio je juče u zatvoru El Porvenir 60 kilometara sjeverno od glavnog grada Tegusigalpe. Potporučnik Hose Koeljo rekao je da je pored 18 mrtvih i dvoje povrijeđenih.

U noći od petka na subotu u sukobu među zatvorenicima u zatvoru u mjestu Tela, 200 kilometara sjeverozapadno od Tegusigalpe, takođe je bilo 18 mrtvih, kao i 16 ranjenih.

Ova dva zatvorska masakra dogodila su se neposredno pošto je predsjednik Hondurasa Huan Orlando Ernandes ukazao na potrebu da se zaustavi talas ubistava u zatvorima i 17. decembra naredio policiji i vojsci da preuzmu potpunu kontrolu nad 27 zatvora u zemlji, gdje je “natrpano” više od 21.000 zatvorenika.

Savezna vlada proglasila je vanredno stanje u cijelom zatvorskom sistemu a civilni zvaničnici su suspendovani. Posebna komisija formirana je da pokuša da iskorijeni korupciju i nasilje u zatvorima.

Predsjednik je donio tu odluku tri dana pošto je jedan zatvorenik ubio pet članova bande Mara Salvatruča (MS-13) u zatvoru sa visokim obezbjeđenjem La Tolva, oko 40 kilometara istočno od glavnog grada. Dan prije toga ubijen je Pedro Idelfonso Armas, direktor glavnog zatvora koji ima jako obebjeđenje.

Related Posts