Izdvojeno Oružje

Rusija: Suhoj-57 testira nove rakete

Ruski borbeni avion Suhoj-57 testirao je nove uzorke raketa i bombi u Siriji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

O novom naoružanju ruske vojske Šojgu je pričao na godišnjem sastanku odbora Ministarstva, kojem je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U Siriji smo testirali helikopter Mi-28HM u borbi, konfiguraciju napada bespilotnog vazduhoplova Inohodets (Ambler) i nove rakete i bombe za borbeni avion Suhoj-57”, rekao je Šojgu, prenio je TAS S.

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov izjavio je ranije danas stranim vojnim atašeima da je rusko Ministarstvo odbrane testiralo drugi put višenamjenski borbeni avion pete generacije Suhoj-57 u Siriji.

“Svi zadaci su bili ispunjeni”, rekao je Gerasimov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da upotreba robota i dronova nekoliko puta povećava kapacitete ruske vojske.

“Robotizovani sistemi i dronovi aktivno se uvode i koriste u procesu borbene obuke, što jača kapacitete vojnih jedinica nekoliko puta”, rekao je on na sastanku kolegijuma ruskog ministarstva odbrane, prenosi TAS S.

Putin je rekao da sve službe dobijaju oružje i drugi vojni hardver zasnovan na IT tehnologiji i vještačkoj inteligenciji.

Dodao je da trupe koriste novu opremu i da na vježbama redovno usavršavaju nove vještine, kao i da Rusija radi na razvoju kopnene i morske verzije hipersonične rakete Cirkon.

Related Posts