Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Povratniku iz Sirije četiri godina zatvora zbog terorizma

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak bivšeg pripadnika terorističke organizacije Islamske države na četiri godine zatvora nakon što ga je proglasio krivim po tačkama optužnice koje su ga teretile za terorizam i pridruživanje paravojnim formacijama u inostranstvu.

Ibro Ćufurović (24) ranije ovog mjeseca priznao je krivicu po svim tačkama optužnice. Na priznanje je pristao uprkos tome što je ranije tokom suđenja tvrdio kako nije učestvovao borbama u Siriji no nakon što je promijenio iskaz u BiH je deportovana njegova supruga i dvoje djece koji su takođe boravili u Siriji.

‘Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na tržnici, dok sam prodavao krompir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi’, kazao je Ćufurović na jednom od sudskih ročišta.

Ćufurović je u aprilu prošle godine deporovan u BiH iz Sirije gdje je prije toga bio zatočen u kampu Roj gdje je dospio nakon pada Islamske države.

Prema navodima iz optužnice on je u aprilu 2014. godine iz BiH otišao u Siriju preko Turske. Odmah se priključio paravojnim terorističkim formacijama.

Istragom je utvrđeno kako je on pod imenom Abu Kasem Al-Bosni učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u sastavu jedinice pod nazivom ‘Beit Commandos’ koja je kasnije promijenila ime u ‘Al Aksa’.

Jedan od ključnih dokaza o Ćufurovićevom djelovanju u Siriji je i video zapis objavjen na Twitteru na kojem se vidi kako on pozira nad tijelima strijeljanih sirijskih vojnika.

Ćufurović je do odlaska u Siriju živio u mjestu Slapnica kod Velike Kladuše. Njegovi su roditelji tvrdili kako ga je tamo radikalnim islamom indokrinirao samozvani imam Husein Bilal Bosnić, ranije osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog vrbovanja bosanskohercegovačkih državljana za Islamsku državu.

Related Posts