Bezbjednost Izdvojeno

Njemačka povećala izvoz oružja za 75%

Njemački izvoz oružja na putu je da dostigne rekordan nivo ove godine.

Većina odobrenih prodaja oružja, u vrijednosti 1,77 milijardi eura, namijenjena je Mađarskoj (Pixabay) Većina odobrenih prodaja oružja, u vrijednosti 1,77 milijardi eura, namijenjena je Mađarskoj (Pixabay)

Vlada u Berlinu do kraja novembra odobrila je prodaju u iznosu od 6,35 milijardi eura (6,8 milijardi dolara), izvještava Doče vele (DW) pozivajući se na saopštenje Ministarstva ekonomije.

Ova cifra, objavljena u odgovoru ministarstva na pitanje Zelenih, znači da je izvoz oružja porastao za 75 procenata u odnosu na isti vremenski period 2018, zbog čega je sve vjerovatnije da će Njemačka do kraja ove godine oboriti prethodni rekord od 7,86 milijardi eura zabilježen 2015.

Mada odobrenja za izvoz oružja koja daje Federalni savjet za bezbjednost, sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu, nijesu realizovani izvoz već projekcija budućih prodaja, ona se smatraju generalnim pokazateljem vladine politike po ovom pitanju.

Većina odobrenih prodaja oružja, u vrijednosti 1,77 milijardi eura, namijenjena je Mađarskoj, zemlji članici EU i NATO partneru, čiji premijer Viktor Orban želi da udvostruči potrošnju za odbranu.

Kako navodi DW, znatno su kontroverzniji odobreni izvozi u Egipat, u vrijednosti 802 miliona eura, i u Ujedinjene Arapske Emirate u iznosu od 206 miliona eura, s obzirom na to da obje zemlje učestvuju ili su učestvovale u vojnoj koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija, a koja je uključena u sukobe u Jemenu.

U koalicionom sporazumu iz 2018. godine između Merkelinog konzervativnog bloka CDU/CSU i Socijaldemokrata (SPD), dvije strane su se složile se “prikoči” izvoz oružja u zemlje koje su “direktno” umiješane u sukob u Jemenu, ali je dozvoljeno nekoliko izuzetaka.

Odluka UAE da povuče svoje trupe iz Jemena zbog raskola sa Saudijskom Arabijom znači da je ta država još jedna u nizu podobnih da dobije njemačko oružje, dodaje se dalje.

Berlin je, međutim, uveo potpunu zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon ubistva saudijskog novinara disidenta DŽamala Kašogija, za koje su Ujedinjene nacije okrivile visoke zvaničnike te kraljevine.

Među prvih 10 izvoznih destinacija za njemačko oružje nalaze se i tri države iz NATO alijanse – SAD, Velika Britanija i Norveška – kao i Australija i Južna Koreja, koje Njemačka tretira kao članice vojnog saveza, čime postiže da one ne podliježu ograničenjima vezanim za izvoz u zemlje izvan EU i NATO-a.

Povećanje izdatih odobrenja za izvoz oružja naišao je na oštre kritike opozicionih stranaka u njemačkom parlamentu, naročito stranke Zelenih i Ljevice.

Related Posts