Analize Crna Gora Izdvojeno Vijesti

Crna Gora razmišlja o odlaganju slanja vojnika u Irak

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, koje su izvele američke snage, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira. Iz crnogorskog Ministarstva odbrane kažu da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

“Za sada su suspendovane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati. Može se desiti da se odloži odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizovano prije sredine godine”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Kaseni Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

Vašington je obrazložio ubistvo komandatna elitnih Kuds snaga Revolucionarne garde Irana Sulejmanija prijetnjama po američke diplomate i vojsku na Bliskom istoku. Strahuje se da će ubistvo jednog od najmoćnijih iranskih generala gurnuti Bliski istok u još veći haos.

Na pitanje NATO-u da li su sa kolegama iz Crne Gore razgovarali o odlaganju slanja vojnika, te da li su ih savjetovali da donesu takvu odluku, iz Alijanse su kazali da su to pitanja za crnogorske vlasti.

NATO je 6. januara održao hitan sastanak na nivou ambasadora u Briselu, kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg. Obraćajući se novinarima u Briselu nakon sastanka, Stoltenberg je naglasio daje NATO spreman da nastavi svoju misiju za obuku u Iraku “kada situacija to dozvoli” i pozvao Iran na deeskalaciju sukoba.

Misija je suspendovana nakon ubistva Sulejmanija, što znači da vojnici, za sada, ostaju u kasarnama ili se premještaju u susjedne zemlje. Ali, uskoro bi mogli otići kućama iz sigurnosnih razloga, posebno nakon što je irački parlament, tokom vikenda, izglasao rezoluciju sa 173 glasa za i nijednim protiv, kojom se strani vojnici pozivaju da napuste tu zemlju.

I pripadnici hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt, u skladu s odlukom NATO saveza o izmještanju misije. Njemačka vojska saopštila je da će povući dio svojih vojnika u Iraku. Hrvatsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se vojnici nalaze na sigurnom i daje njihova bezbjednost najvažnija, prenijela je agencija Hina.

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je misija završena biće vraćeni u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da prati bezbjednosnu situaciju i da će u koordinaciji sa saveznicima donositi odgovarajuće odluke.

Njemačka vojska saopštila je danas da će povući dio svojih vojnika u Iraku gdje se nalaze u misiji obuČavarijairačkiK vojnika i dodala da će njene snage biti prebačene u Jordan i Kuvajt.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je sinoć da povlačenje zapadnih snaga iz Iraka treba da razmotre sve zemlje.

U okviru misije obuke NATO-a pokrenute u Bagdadu na molbu iračke vlade 2018. angažovano je 500 pripadnika iz nekoliko zemalja članica.

Cilj je spriječiti ponovo djelovanje terorističke organizacije ISIS u Iraku, a misiju osim 29 članica NATO-a podržavaju i Australija, Švedska i Finska.

Zvaničnik NATO-kazao je da će Alijansa izmjestiti dio svojih oficira za obuku iz Iraka.

“Preduzimamo sve mjere predostrožnosti da bismo zaštitili svoje ljude, što podrazumijeva I provremeno premještanje dijela osoblja unutar i izvan Iraka”, rekao je zvaničnik.

 

Related Posts