Svijet Vijesti

SUSPENDOVANA DVA PILOTA ER FRANSA NAKON TUČE U KOKPITU

Dva pilota Er fransa su suspendovana nakon što su se potukli u kokpitu u junu na letu Ženeva-Pariz, rekao je u nedjelju zvaničnik Er fransa.

Let je nastavljen i avion je bezbjedno sletio, a svađa nije uticala na ostatak leta, dodao je zvaničnik, naglašavajući da je aviokompanija posvećena bezbjednosti.

Švajcarski Tribjun je izvijestio da su se pilot i kopilot posvađali ubrzo nakon poletanja, da su zgrabili jedan drugog za kragnu nakon što je jedan očito udario drugog.

Kako se navodi, prenio je Gardijan, posada je intervenisala i jedan njen član je ostatak aviona proveo u kokpitu s pilotima.

Vijest o ovom letu se pojavila nakon što je francuska agencija za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (BEA) izdala u srijedu saopštenje, u kojem je navela da nekim pilotima Er fransa fali disciplina kada je riječ o poštovanju procedura tokom bezbjednosnih incidenata.

U izvještaju je stavljen akcenat na slučaj kada je na letu Er fransa iz Brazavila u Republici Kongo do Pariza u decembru 2020. ponestalo goriva, te su piloti promijenili maršrutu aviona, ali nijesu isključili motor i sletjeli što je moguće prije, kako zahtijevaju procedure kada dođe do curenja goriva.

Avion je bezbjedno sletio u Čadu, ali se u izvještaju BEA navodi da je motor mogao da se zapali.

Er frans je saopštila da sprovodi istragu.

Kompanija je obećala da će postupati u skladu sa preporukama BEA, koje uključuju omogućavanje pilotima da proučavaju svoje letove kada ih završe i pooštravanje priručnika za obuku kada je reč o poštovanju procedura.

Sindikati pilota Er fransa su naglasili da je bezbjednost prioritet svim pilotima i branila je djelovanje pilota u vanrednim situacijama.

Related Posts