Analize Izdvojeno Svijet

Koji je domet iranskih balističkih raketa

Nakon jučerašnjih osvetničkih iranksih napada na američke baze u Iraku postavlja se pitanje koji sve oružej raspolaže Iran.

Ranije oslabljen sankcijama, iranski program razvoja projektila je u posljednje vrijeme zabilježio je značajan napredak. Njegova domaća vojno-industrijska baza je odrasla u nastojanju da postane samoodrživa u svojoj proizvodnji projektila, piše Al Jazeera.

Zapadnjački planeri odbrane procjenjuju da u iranskim skladištima ima nešto više od 200 stotine balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa te kako je većina pod kontrolom Čuvara islamske revolucije (IRCG).

S dometom do 2.500 kilometara, najnovije rakete, poput Sejjil-2 projektila, imaju čvrsto gorivo, što znači kako im treba manje vremena za lansiranje, a domet im omogućava pogađanje većine meta na Bliskom istoku.

 

 

Ono što najviše iznenađuje većinu posmatrača je iranski programa krstarećih raketa, kao što je domaće razvijeni projektil Hoveyzeh.

S dometom od 1.300 kilometara, može letjeti skoro u potpunosti neotkriven sve do mete.

Septembarski napadi na naftna postrojenja kompanije Aramco u Saudijskoj Arabiji, za što su odgovornost preuzeli pobunjenici Husi iz Jemena, koji su saveznici Irana, pokazuju veliku preciznost, a većina raketa je pogodila mete s velikom preciznošću.

Uspjeh napada pokazuje kako su iranske rakete postale potpuno operativno borbeno oružje.

Related Posts