Analize Izdvojeno Svijet

Koliko je bio razoran iranski napad na američku bazu u Iraku?

Nakon što je Iran u noći između utorka I srijede izveo raketni napad na dvije vojne baze u Iraku, u kojima su smještene i američke trupe, ostalo je pomalo nejasno kakav je tačno bio efekt napada.

Dok Iran tvrdi da je ubio najmanje 80 “američkih terorista” I da je počinjena znatna šteta na američkoj vojnoj opremi, predsjednik SAD-a Donald Trump u svojm je obraćanju naciji rekao da nije bilo žrtava, te da nije poginuo ni jedan Amerikanac ili Iračanin. Takođe je dodao da je materijalna šteta od napada – minimalna.

Što se tiče žrtava čini se da su iranske tvrdnje svakako naduvane kako bi režim sačuvao obraz pred svojom nacijom, ali što se tiče počinjene materijalne štete tu imamo koliko-toliko nepristranog “arbitra”. Naime, NPR donosi satelitske snimke lokacije na koju su pali iranski projektili, a koji pokazuju da je napad izazvao popriličnu štetu u bazi Ain Al-Asad, jednoj od dvije koje su bile na udaru.

 

Fotografije je snimila kompanija Planet, a na njima se vidi kako su zgrade i hangari  u bazi pretrpjeli popriličnu štetu. Štaviše, čini se kako je najmanje pet zgrada oštećeno u napadu, a analitičar Middlebury Instituta za međunarodne studije, David Schmerler, iz fotografija zaključuje da su projektili bili “dovoljno precizni da se naciljaju, i pogode, pojedine zgrade”.

Što se tiče udara na bazu u Erbilu, nije jasno koliku je štetu izazvao.

Schmerler je rekao i da nije jasno jesu li mete u bazi bile izabrane tako da se izbjegnu potencijalne ljudske žrtve.

– Čini se da su napadnute zgrade služile kao skladišta za avione, dok su neke druge zgrade u bazi služile za stanovanje. Stoga se može spekulisati da su radije uništili opremu nego napali mjesta u kojim žive ljudi.

Related Posts