Izdvojeno Svijet

Osam poginulih u udaru pripisanom Izraelu na proiransku miliciju u Siriji

Najmanje osam ljudi je poginulo je prošle noći u udaru na miliciju koja ima podršku Irana u Siriji na granici s Irakom, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je navedeno niko od poginulih nije građanin Sirije.

Libanski medij Al-Majadin je udar pripisao Izraelu, a Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da su gađšane pozicije koje pripadaju proiranskim milicijama o području Bukamal.

Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja dokumentuje rat u Siriji je rekla  da su avioni ciljali izmedju ostalog skladišta balističkih raketa i vozila koja pripadaju milicijama. U pograničnom području odjeknulo je nekoliko velikih eksplozija, prenijeli su izraelski mediji.

Sirija i Irak nisu odmah ništa komentrisali i ti izvještaji se ne mogu nezavisno potvrditi.

Čitav niz napada je nedavno pripisan Izraelu od kojih su neki zabilježeni kraj sirijsko – iračke granice i graničnog prelaza Albukamal-Kaim.

Ciljane su šiitske milicije koje imaju  podršku Irana i njihovi konvoji koji navodno krijumčare oružje u Siriju.

Agencije navode da Iračani već mesecima prate porast napetosti izmedju milicija koje imaju podršku Irana i američkih snaga u strahu da će se njihova zemlja pretvoriti u boljno polje direktnog i otvorenog sukoba SAD i Irana.

Pokazalo se da je strah opravdan kada je prošle sedmice u američkom udaru ubijen iranski general Kasem Solejmani nakon što je stigao na bagdadski aerodrom i Iran odgovorio ispaljivanjem desetina raketa na iračke vojne baze u kojima su američki vojnici.

Related Posts