Analize Izdvojeno Svijet

Istraga o padu aviona: Predstavnici SAD, Kanade i Francuske putuju u Teheran

Predstavnici SAD, Kanade i Francuske doputovaće u Teheran gdje će prisustvovati sastancima iranskog tima koji sprovodi istragu o padu ukrajinskog aviona.

Francuska agencija za istraživanje avionskih nesreća BEA je prethodno objavila da je dobila poziv od Irana da se pridruži istrazi.

Američki zvaničnici su naveli da je “vrlo vjerovatno” da je iranska protivavionska raketa greškom oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smještene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

“Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara”, poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenijela državna televizija.

Related Posts