Analize Izdvojeno Svijet

Rusija će za opremanje vojske ove godine dati 24 milijarde dolara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je kako će njegova zemlja za opremanje vojske samo u ovoj godini izdvojiti više od 24 milijarde dolara, javlja agencija Anadolija.

Šojgu je govorio na konferenciji za novinare u Moskvi, a tom prilikom je otkrio koliki je ovogodišnji budžet Rusije za opremanje oružanih snaga.

Prema njegovim riječima, gotovo 70 posto od navedenog iznosa će biti izdvojeno za kupovinu modernih oružanih sistema.

Približan iznos za opremanje vojske Rusija je izdvojila i u prošloj godini.

Agencija TASS javlja kako je Šojgu takođe izjavio da je jedan od glavnih zadataka ruske vojske nadgledanje razmještanja američkih projektila srednjeg i manjeg dometa, prenosi Tanjug.

“Moramo izvršiti dubinsku analizu potencijalnih vojnih prijetnji i iznijeti mjere za unapređenje oružanih snaga. Rezultati tih napora bit će uzeti u obzir pri planiranju plana odbrane za period 2021-2025”, rekao je Šojgu na diskusiji o glavnim sferama aktivnosti ruskog Ministarstva odbrane za 2020. godinu.

Napomenuo je da se ruske strateške snage moraju naoružati raketama Avangard i Jars, a snage nuklearne mornarice sa Borej-A.

Ministar je dodao da je ključne ciljeve za naredni period odredio vrhovni komandant ruskih oružanih snaga predsjednik Vladimir Putin. Kako je naveo, ruske trupe će do kraja godine dobiti oko 4.000 novih oklopnih i motornih vozila kao i 1.700 jedinica savremenog raketnog i artiljerijskog naoružanja.

Related Posts