Bezbjednost Izdvojeno

Haftar napustio pregovore, nastavljeni sukobi u Libiji

Komandant Libijske narodne armije Halifa Haftar napustio je pregovore o mirovnom sporazumu između zaraćenih strana u Libiji koji su se održavali u Moskvi.

Haftar je napustio pregovore bez potpisivanja sporazuma, javio je Tas, pozivajući na rusko ministarsto spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je međunarodno priznata vlada na zapadu premijera Fajeza el Saradža potpisala sporazum.

Sinoć je objavljeno da je Haftar zatražio “više vremena za razmišljanje”.

U međuvremenu su počeli oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarofa vojska je proglasila spremnost i opredjeljenje za pobjedu.

Pregovori zaraćenih strana u Libji održani su uz posredstvo Rusije i Turske. Te dvije zemlje su pozvale strane da okončaju rat i otvore put pronalasku rješenja kojim će se stabilizovati situacija u Libiji.

Libija je već devet mjeseci razapeta između dvije strane.

Na istoku glavnu riječ vodi Libijska nacionalna armija, predvođena generalom Haftarom – koga podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je na zapadu međunarodno priznata vlada premijera Fajeza el Saradža sa sjedištem u Tripoliju, koju vojno podržava Turska.

Related Posts