Analize Izdvojeno

Zašto se kamufliraju američke Svemirske snage?

Novi rod američke vojske, Svemirske snage (Space Command), predstavio je svoje maskirne vojne uniforme koje su izazvale podsmijeh i ruganje na društvenim mrežama.
Američki predsjednik Donald Tramp, koji je krajem prošle godine najavio njihovo osnivanje, i na svom Twitteru objavio fotografiju uniforme svemirskih snaga, piše BBC.
Riječ je o maskirnim vojnim uniformama koje imaju uobičajeni zeleni maskirni uzorak šume, s oznakama izvezenima na ramenu i grudima.
Uniforme su vrlo brzo među korisnicima društvenih mreža izazvale salve smijeha i ruganje.
Najčešća pitanja su bila : “Je li ovo kamuflaža za svemir?”, “Jesu li oni ikad ranije vidjeli kako izgleda svemir?” ili “Koliko stabala mislite da ćete pronaći u svemiru?”.
No ubrzo je stigao odgovor zvaničnika svemirskih snaga.
Na Twitteru su objavili da koriste već postojeće vojne uniforme kako bi uštedjeli novac neophodan za dizajniranje i šivanje novih.
“Pripadnici svemirskih snaga izgledaće jednako kao njihovi kolege s kojima će sarađivati na zemlji”, piše u saopštenju.
Uprkos objašnjenju, ismijavanje je nastavljeno.
Space Command bar zasad svoje pripadnike neće slati u svemir. Oni će biti zaduženi za nadziranje i čuvanje više stotina satelita za komunikaciju i nadzor.
Svemirske snage osnovane su u aprilu prošle godine. Američki predsjednik je pojasnio kako će ove jedinice pomoći američkoj vojsci u “sprečavanju agresije na najnovijem bojnom polju”.
Trampova administracija je za finansiranje svemirskih snaga u prvoj godini izdvojila 40 miliona dolara, a činiće ih oko 16.000 pripadnika vazdušnih snaga i civilnog osoblja.

Related Posts