Izdvojeno Region

U Zagrebu osnivaju evropski Obavještajni koledž

Zvaničnici 23 evropske zemlje potpisaće danas u Zagrebu Pismo namjere kojim će završiti projekat osnivanja Obavještajnog koledža u Evropi.

Tim dokumentom se utvrđuju ciljevi koledža, njegovo područje djelovanja i njegovo upravljanje, prenosi hrvatski portal Euractiv.

Tri glavne misije koledža biće pokretanje strateškog dijaloga između obavještajnih zajednica u Evropi, doprinos nacionalnim i evropskim donosiocima odluka, ali i građana, kako bi se podigla svijest o izazovima i pitanjima vezanim za obavještajne podatke i razvijanje akademske saradnje.

Ideju o osnivanju koledža pokrenuo je francuski predsjednik Emanuel Makron govorom na Sorboni septembra 2017, kada je govorio o snažnijoj Evropi. Makron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne evropske obavještajne akademije gdje bi se obavještajne zajednice članica EU još više zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmjenu.

Francuska je u martu 2019. okupila evropske bezbjednosne i obavještajne službe i tada je počeo rad na koncipiranju Obavještajnog koledža u Evropi.

Učešće u Obavještajnom koledžu ponuđeno je za 30 država (27 članica EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švajcarska), a do sada su 23 države potvrdile da će potpisati Pismo namjere – Francuska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Holandija, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Norveška, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Poslije potpisivanja Pisma namjere, u prisustvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, biće održana javna rasprava o obavještajnoj saradnji u kojoj će učestvovati predstavnici evropske obavještajne zajednice i donosioci odluka.

Related Posts