Bezbjednost Izdvojeno Svijet

NATO počeo hitan sastanak, UN upozorava na rizik od eskalacije

Ambasadori članica NATO-a okupili su se na hitnom sastanku na zahtjev Turske, poslije pogibije 33 turska vojnika u napadu snaga sirijske vlade na sjeverozapadu Sirije, javlja AP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je da je sastanak dogovoren na osnovu Člana 4. Sjevernoatlantskog ugovora, koji omogućava svakoj članici da zatraži konsultacije ako smatra da su ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Prethodno su i Ujedinjene nacije upozorile da će, “ako se ništa ne preduzme, rizik od eskalacije “rasti iz sata u sat” na sjeveroistoku Sirije.

“Generalni sekretar Antonio Guterres ponavlja svoj poziv na trenutni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo” u pokrajini Idlibu, rekao je u saopštenju Stephane Dujarric, portparol UN-a.

“Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat”, dodao je, prenosi Hina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je “nasumične vazdušne udare sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika” u pokrajini Idlib a Sjedinjene Američke Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju “gnusnu ofanzivu”.

Stoltenberg je u četvrtak naveče razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je portparolka Sjevernoatlantskog saveza.

“Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih vazdušnih udara sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i podrže napore UN-a za mirno rješenje”, rekla je portparolka Oana Lungescu.

“Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da preduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području”, dodala je.

“Podržavamo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutni prekid te gnusne ofanzive Assadova režima, Rusije i snaga koje podržava Iran”, navodi se u saopštenju američkog State Departmenta.

Turska je u noći na petak bombardovala položaje režima Bashara al-Assada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, saopštila je ranije kancelarija turskog predsjednika.

“Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i vazdušnih jedinica”, rekao je u saopćštenju portparol turskog predsjednika Fahrettin Altun.

“Osvetićemo naše hrabre vojnike”, rekao je Altun. Turski zvaničnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak naveče vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Veliki gubici koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon sedmica eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskih vlasti koje podržava Moskva.

Related Posts