Analize Izdvojeno Svijet

Putin se hvali novim ruskim naoružanjem

Rusija je izgradila “ofanzivne sisteme kakve svijet nije vidio” i koji će natjerati SAD da probaju da je sustignu, rekao je Putin za Tass.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je ta zemlja razvila jedinstveno oružje za napad zbog “strateške ravnoteže” i “strateške stabilnosti” u svijetu, bez namjere da započinje bilo kakav rat.

U dijelu intervjua za državnu novinsku agenciju Tass objavljenom danas, Putin je rekao da se Rusija neće boriti ni protiv koga, već da će razvijanjem novog oružja stvoriti takve uslove da niko neće željeti da napadne nju.

Putinov tročasovni intervju Tasu kojim se obilježava 20 godina njegove vladavine Rusijom, podijeljen je u 20 djelova i objavljivaće se tokom nekoliko nedjelja. U epizodama koje su već emitovane predsjednik Rusije govorio je o nedavnoj promjeni vlade, Ukrajini, masovnim protestima u Moskvi i upotrebi moderne tehnologije.

Rusija je izgradila “ofanzivne sisteme kakve svijet nije vidio” i koji će natjerati SAD da probaju da je sustignu, rekao je Putin za Tass.

Kao primjer je pomenuo “hipersonični ofanzivni sistem”, oružje koje može da leti 27 puta većom brzinom od zvuka koje je u upotrebi od kraja prošle godine. On je rekao da je u poslednjih 20 godina udio moderne opreme u ruskoj vojske porastao sa šest na 70 procenata.

“Ovo je jedinstvena situacija”, rekao je Putin.

On je dodao da postojanje ovih sistema omogućava Kremlju da “održi stratešku stabilnost i ravnotežu” u trenucima kad Amerika pokušava da uznemiri svijet svojim sistemima protivraketne odbrane.

Putin je zaključio da je novi sistem oružja “bitan i za rusku ali i za globalnu bezbjednost”.

Kremlj je modernizaciju vojske postavio kao glavni prioritet pošto su pogoršani odnosi sa Zapadom nakon ruske aneksije Krima, 2014. Putin je razvoj hipersoničnog oružja prvi put spomenuo u martu 2018.

Prošle godine predsjednik Rusije opisao je nagomilavanje NATO snaga blizu zapadnih ruskih granica i povlačenje SAD iz ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. kao glavnu bezbjednosnu prijetnju Rusiji.

Related Posts