Analize

CRNA GORA JE U HIBRIDNOM RATU

Intenzivne prijetnje o bombama i osmišljavanje provokacija, poput one na Cetinju, predstavljaju pokušaje disciplinovanja. Danas kada smo pred izborom nove Vlade i završetkom školske godine, lokalnim izborima i početkom turističke sezone nastavlja se kompromitacija državnih institucija. Namjera je da se kroz proizvodnju straha i panike, širenjem različitih vanrednih situacija, politički i ekonomski destabilizuje Crna Gora

Pišu: Vladimir Šibalić i Aleksandar Saša Zeković

Crna Gora je pred važnim odlukama. Slijedi izbor nove vlade za koju se, iako će je predvoditi dr Dritan Abazović, očekuje da bude u diskontinuitetu sa vladom Krivokapić-Abazović kao i izbori u više opština na kojima je važna pobjeda građanskih i euroatlantskih snaga.

Već postaje pravilo da se u takvim društvenim i političkim okolnostima aktivira ruska i srpska propaganda. Dojave o bombama postale su intenzivnije i uznemirile su javnost. Ministarstvo nadležno za prosvjetu donijelo je odluku da se obustavi nastava u svim školama. U školskoj mreži dakle već imamo vanredne okolnosti, a na meti su i objekti koje koristi crnogorska sudska vlast.

Nove okolnosti potvrđuju da se Crnoj Gori nije Pozdnjakov dogodio slučajno već da je dio bezbjednosnog sektora namjerno učinio propuste oko njegovih ulazaka i boravka u zemlji kako bi današnje prijetnje izgledale realne i dramatičnije.

Kompromitacija državnih institucija i njihove degradiranje u smislu da se pokažu nesposobnim da građanima garantuju bezbjednost i poštovanje ljudskih prava naročito je bilo izraženo uoči pristupanja zemlje NATO savezu i tokom litija “Ne damo svetinje”. Danas kada smo pred izborom nove Vlade i završetkom školske godine, lokalnim izborima i početkom turističke sezone nastavlja se kompromitacija državnih institucija Crne Gore. Namjera je da se kroz proizvodnju straha i panike, širenjem različitih vanrednih situacija, politički i ekonomski destabilizuje Crna Gora.

Rukopis ruske i srpske propagande je prepoznatljiv. Ukazali smo, kroz naše dosadašnje djelovanje i oglašavanje, da je slični scenarij ruska obavještajna mreža primijenila u Ukrajini neposredno uoči invazije na tu zemlju. Lažne prijetnje bombama su bile svakodnevna pojava.

Strahujemo da će se pritisci i klevetničke kampanje protiv Crne Gore intenzivirati a nije isključeno da će, kroz proteste (najavljuje ih Demokratska Crna Gora), pokušati izazvati građanski nemiri.

Namjerno osmišljena provokacija na Cetinju, ispred manastira, kojom su rukovodili prvaci proruskog Demokratskog fronta uz podršku dijela ostrašćenih sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, srećom nije eskalirala, kako su i planirali, u nasilje zahvaljujući prisebnosti Cetinjana. Dio nevladinog sektora, bez istraživanja incidenta kako i priliči ljudsko-pravaškim skupinama, (ne)svjesno zaobilazi činjenicu da između mladih iz Nikšića i sa Cetinja pri njihovom direktnom, znači fizičkom, kontaktu nije bilo nasilja. Kasnije je objavljeno da je atakovano na autobus u kojem su bila đeca. Uprava policija nije još saopštila da li je i kada obavljen uviđaj, da li je nesporno utvrdila oštećenja na motornom vozilu za prijevoz lica i da li su tragovi, kako se tvrdi kamenovanja, vidljivi i na ostatku vozila.

Brzo uspostavljanje kontrole nad bezbjednosnim sektorom, osnaživanje kontraobavještajnih kapaciteta i neutralizacija, u okviru samih službi, proruskih i prosrpskih političkih agitatora su od izuzetne važnosti. Dalje reforme treba da otklone slabosti bezbjednosnog sektora kako bi se konačno zaustavilo iskustvo (od 2016. na ovamo) osmišljenog slabljenja države.

Nova parlamentarna većina treba razmotriti mogućnost obrazovanja skupštinske komisije za istraživanje slučaja Pozdnjakjov i svih lažnih prijetnji bombama.

Crna Gora je u hibridnom ratu koji je takođe opasan. Nove vlasti to trebaju saopštiti građanima, odlučnije i jasnije nego su to (u)činile dosadašnje vlade. To je i prvi važan korak u planiranju (i cyber) odbrane i zaustavljanju daljeg potkopavanja zemlje.

(Autori su koordinatori Građanske inicijative 21. maj)

Related Posts