Svijet Vijesti

KO SU POSLJEDNJI BRANITELJI MARIUPOLJA?

Pripadnici ukrajinskih snaga koji su se u čeličani Azovstal u Mariupolju odlučno borili protiv ruskih vojnika bili su sastavljeni od iskusnih vojnika, graničnih policajaca, kontroverznog puka nacionalne garde i dobrovoljaca koji su uzeli oružje u ruke u danima prije ruske invazije.

?Više od 260 ukrajinskih vojnika evakuisano je 16. maja iz opkoljene čeličane Azovstal koja se nalazi na obali Azovskog mora. Vojnici, među kojima su i 53 ranjena vojnika odvedeni su u dva grada koja se sada nalaze pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Dok Ukrajina radi na evakuaciji posljednjih boraca iz čeličane i opisuje ih kao heroje koji su ispunili svoj iscrpljujući zadatak, Rusija ovo naziva masovnom predajom.

Ko su branitelji Mariupolja?

Borci koji se još uvijek nalaze u Azovstalu, prema podacima ukrajinskih zvaničnika, dolaze iz raznih vojnih jedinica, kao i jedinica za provođenje zakona.

Tu su puk Azov, koji je dio ukrajinske Nacionalne garde, 36. Specijalna brigada marinaca ukrajinskih pomorskih snaga, 12. brigada Zbora narodne garde i graničari, policajci i odredi Teritorijalne odbrane formirani neposredno prije rata od onih koji su znali da pucaju.

Od početka ruske invazije 24. februara, te snage su branile Mariupolj. Marinci iz 36. brigade držali su gradsku luku i još jednu veliku fabriku u Mariupolju više od mjesec dana, sve dok nisu ostali bez zaliha i municije.

Prešli su u čeličanu Azovstal kako bi se pridružili puku Azov, jedinici nacionalne garde koja ima korjene u krajnjoj desnici. Rusi su zarobili neke od njih.

Ukupan broj boraca koji su se skrivali u lavirintu tunela i bunkera čeličane raspoređenih na oko 11 kvadratnih kilometara nije jasan, iako je Rusija tvrdila da je bilo više od 2.000 vojnika.

Zašto Rusija kaže da su ‘nacionalisti’?

Ruski zvaničnici i državni mediji imaju problem sa pukom Azov. Potiče iz grupe pod nazivom Azovski bataljon, formirane 2014. godine kao jedna od mnogih dobrovoljačkih brigada koje su nastale kako bi podržale ukrajinsku vojsku koja je bila nedovoljno finansirana i sa upitnim vođenjem u borbi protiv separatista koje podržava Rusija na istoku Ukrajine.

Granatiranje Azovstala, 11. maj 2022.

Sukob 2014. godine izbio je nakon masovnih protesta u Ukrajini zbog kojih je tadašnji ukrajinski predsjednik naklonjen Kremlju bio primoran da napusti dužnost.

Svoje prvobitne borce puk Azov je privukao iz krajnje desnih krugova i izazvao kritike zbog svoje taktike.

Borci Azova odbacuju optužbe za nacionalizam i radikalizam. Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta puka koji se trenutno nalazi u Azovstalu, rekao je u nedavnom intervjuu da više voli izraz “patriotizam”.

Šta su postigli branitelji?

Ukrajinski zvaničnici su više puta naglašavali ulogu koju su borci u Azovstalu imali u odbrani Mariupolja.

“Ukrajinske trupe u Mariupolju već su napravile podvig, privlačeći na sebe elitne snage ruske vojske i značajno usporavajući napredovanje Rusa na jugoistoku”, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko.

“Zahvaljujući braniteljima Mariupolja, dobili smo na kritično važnom vremenu za formiranje rezervi, pregrupisavanje snaga i primanje pomoći od naših partnera”, rekla je u ponedjeljak zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar.

“Branitelji Mariupola u potpunosti su izvršili sve misije koje su im nadređeni dodijelili.”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zauzvrat rekao da je, iako branitelji tvornice završavaju svoju borbu, taj potez ispravan i human.

“Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji. To je naš princip”, rekao je Zelenski.

Related Posts