Svijet Vijesti

BJELORUSIJA UVODI SMRTNU KAZNU ZA POKUŠAJ TERORISTIČKOG ČINA

Bjelorusija je u svoj krivični zakon uvela i smrtnu kaznu za “pokušaj počinjenja terorističkog čina”, prenose ruske agencije.

“Predsjednik Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon koji predviđa smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina”, javljaju Ria Novosti, a prenosi AFP.

Na meti novog zakona opozicionari

Agencija podsjeća da se smrtna kazna do sada primjenjivala samo na osobe koje su počinile teroristički napad te da su na meti novog zakona prvenstveno opozicionari, među kojima je i čelnica opozicije Svetlana Tihanovska, trenutno u egzilu.

Krajem taprila bjeloruski zastupnici usvojili su u dva čitanja prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona koji nudi mogućnost smrtne kazne u slučaju pokušaja terorističkih napada.

Pres služba donjeg doma parlamenta naglasila je da je “nacrt zakona pripremljen kako bi se odvratili destruktivni elementi i pokazala odlučna borba države protiv terorističkih aktivnosti”.

Brojni članovi uhapšeni i optuženi za pokušaj terorističkog čina

Da bi zakon u Bjelorusiji stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma parlamenta i potpisati predsjednik.

Od masovnih protesta 2020. protiv autoritarne vladavine Lukašenka, koji je na vlasti od 1994., brojni članovi opozicije su uhapšeni i optuženi za pokušaj ili pripremu terorističkog čina.

Bjelorusija je posljednja zemlja u Evropi koja primjenjuje smrtnu kaznu, a izvršava se strijeljanjem.

Related Posts