Svijet Vijesti

OTKRIVEN ZLOKOBAN PLAN ZA UBISTVO BUŠA, FBI SPRIJEČIO ATENTAT

Simpatizer Islamske države planirao je da ubije bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša mlađeg, ali je zavjeru otkrio FBI, saopštile su američke vlasti.

Osumnjičeni stanovnik Ohaja, navodno je tražio da se irački operativci prokrijumčare u SAD iz Meksika radi operacije.

On je sada u pritvoru i u utorak se pojavio pred saveznim sudom u Ohaju. FBI je koristio doušnike i elektronski nadzor da osujeti njegov plan.

Prema sudskim dokumentima, osumnjičeni identifikovan kao Šihab Ahmed Šihab (52) je irački državljanin koji je u SAD od 2020. godine i imao je zahtjev za azil na čekanju, prenosi BBC.

FBI tvrdi da je Šihab rekao povjerljivom izvoru, navodnom krijumčaru ljudi, da pripada grupi poznatoj kao Al-Raed, što na arapskom znači grom, koja ima sjedište u Kataru.

U razgovoru sa izvorom FBI-ja, Šihab je rekao da želi da ubije Buša jer je “ubio mnogo Iračana” i zašto što je “rastrurio Irak”.

On je dodao da se nada da će lično učestvovati u operaciji i “da ne mari da li će poginuti, jer je ponosan što je učestvovao”.

Šihab je navodno tražio lažne policijske značke i raspitivao se da li se militanti mogu prokrijumčariti preko meksičke granice da bi sproveli operaciju, a zatim da budu prokrijumčareni nazad da bi pobjegli.

Dvije osobe za koje se nadao da će ih prokrijumčariti u SAD opisane su kao bivši agenti iračke obavještajne službe sa iskustvom u operacijama atentata.

Šihab je takođe navodno bio u kontaktu sa drugim izvorom FBI-ja, koji je tvrdio da je klijent lažnog švercera. Oba doušnika su snimala susret sa njim. Iračanin je navodno rekao izvorima da se nada da će iskoristiti službu za krijumčarenje ljudi da dovede pripadnike Islamske države u SAD, iako nije optužen da je član te terorističke grupe.

U jednom slučaju, Šihab i jedan od doušnika odvezli su se u Dalas u Teksasu da snime rezidenciju bivšeg predsjednika Buša i Institut Džorža V. Buša. U martu 2022. godine je navodno održao sastanak u hotelskoj sobi u Kolumbusu u Ohaju, da pogleda oružje i lažne uniforme.

Sada mu prijeti 10 godina zatvora zbog pokušaja da ilegalno uvede ljude u SAD i još 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja pokušaja ubistva bivšeg američkog zvaničnika.

Portparol Buša rekao je da bivši predsjednik ima povjerenje u tajnu službu SAD i ostale jedinice za sprovođenje zakona i obavještajne službe.

Related Posts