Svijet Vijesti

HAOS U PAKISTANU: SVRGNUTI PREMIJER POVEO PRISTALICE U ISLAMABAD

Svrgnuti pakistanski premijer Imran Kan predvodio je više hiljada pristalica iz raznih djelova zemlje prema glavnom gradu Islamabadu, što je dovelo do sukoba policije i demonstranata.

Nakon što je 10. aprila smijenjen izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu, kada je za premijera izabran šef opozicione Pakistanske muslimanske lige Šehbaz Šarif, Kan je organizovao svakodnevne masovne proteste, povećavajući pritisak na novu krhku koalicionu vladu, izvestio je AFP.

On je pozvao pristalice Pokreta pravde Pakistana, stranke čiji je lider, da se okupe u Islamabadu i da se ne razilaze dok ne budu raspisani novi izbori.

Vrhovni sud Pakistana odobrio je demonstracije u glavnom gradu i naložio glavnom komesaru Islamabada da obezbijedi mjesto za miting Kanovih pristalica, a Vladi i Kanovoj partiji da započnu dijalog o situaciji u zemlji koja podsjeća na ratnu, objavila je Aaj TV na Tviteru.

Prilazi Islamabadu su blokirani, navodi AFP, uz pojačano prisustvo snaga bezbjednosti, a zatvorene su i ključne ulazne i izlazne tačke obližnjih većih gradova, uključujući Lahore, Multan i Pešavar.

https://twitter.com/i/status/1529533769899618304

Policija je koristila suzavac protiv stotina Kanovih pristalica koji su pokušali da uklone blokade puteva u Lahoreu i Fajzabadu.

Premijer Šarif izjavio je da će spriječiti dolazak Kanovih pristalica u Islamabad i ocijenio da je posrijedi pokušaj “podjele nacije i stvaranja haosa”.

Škole u Islamabadu i obližnjem Ravalpindiju su zatvorene, a sve bolnice su proglasile vanredno stanje i osoblje je u stanju pripravnosti.

Zbog kršenja javnog reda, policija je protekle noći privela više od 200 pristalica Kana u Lahoreu, tokom racija je ubijen jedan policajac, a vladini zvaničnici i policija su saopštili da su demonstranti planirali da se pridruže maršu na Islamabad sa oružjem.

 

Za Kana, koji tvrdi da je smijenjen usljed strane zavjere koju su vodile SAD, glasalo je biračko tijelo umorno od dinastičke politike dvije glavne stranke u zemlji, navodi AFP.

Kan je smijenjen, kako se vjeruje, zbog sukoba sa pakistanskim generalima, a djelimično i zbog nemogućnosti da poboljša teško ekonomsko stanje u zemlji, uključujući njen ogroman dug, smanjenje deviznih rezervi i nagli porast inflacije.

Related Posts