Svijet Vijesti

TURSKA TRAŽI KONKRETNE MJERE ŠVEDSKE I FINSKE OKO TERORISTA ZA ULAZAK U NATO

Glavni savjetnik turskog predsjednika rekao je američkom kolegi da Turska želi “konkretne mjere” u pogledu postojanja, kako ih naziva, “terorističkih organizacija” u Finskoj i Švedskoj prije nego što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsjedništvo.
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Ibrahim Kalin, glavni savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Tajipa Erdogana, razgovarali su u ponedjeljak o kandidaturi za NATO i ratu u Ukrajini, navodi se u saopštenju.
Turska se usprotivila pridruživanju dvije zemlje zapadnom obrambenom savezu s obrazloženjem da skrivaju ljude povezane s militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i drugima koje smatra teroristima te zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019. U saopštenju tursko predsjedništvo navodi da je Kalin rekao Sullivanu u telefonskom pozivu da nacije koje se žele pridružiti NATO-u moraju “uskladiti vrijednosti i načela saveza o sigurnosti i borbi protiv terorizma”.
“Naglašeno je da je imperativ da Švedska i Finska preduzmu konkretne mjere u vezi s terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turske”, dodaje se.
Bijela kuća je rekla da je Sullivan u pozivu “izrazio podršku nastavku izravnih razgovora Turske sa Švedskom i Finskom kako bi se riješila zabrinutost oko njihovih zahtjeva za članstvo u NATO-u, što SAD snažno podržava”.
Švedska i Finska rekle su da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog. Svih 30 članica NATO-a mora odobriti planove za proširenje saveza.
Erdogan je u komentarima objavljenim u The Economistu u ponedjeljak rekao kako je predanost Turske NATO-u ostala nepromijenjena te je pozvao saveznike da usredotoče svoje napore na “uvjeravanje” zemalja kandidatkinja.
“Beskompromisno insistiranje Švedske i Finske na pridruživanju savezu dodalo je nepotrebnu točku dnevnom redu NATO-a”, rekao je. “Ne postoji vlast u Ankari kojoj bilo koja zemlja koja nije voljna boriti se protiv terorizma može govoriti što treba učiniti.”
Sullivan je takođe”ponovio važnost suzdržavanja od eskalacije u Siriji kako bi se očuvale postojeće linije prekida vatre i izbjegla daljnja destabilizacija”, saopštila je Bijela kuća.

Related Posts