Analize Svijet Vijesti

INSTITUT ZA RAT OBJAVIO NOVE KARTE I ANALIZU: RASTE BIJES U RUSIJI

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

U nastavku prenosimo dijelove:

Ukrajinska protivofanziva u Hersonskoj oblasti privukla je pažnju ruskih snaga na tom području. Ukrajinske snage izvele su niz organizovanih protivnapada usmjerenih na naselja na istočnoj rijeci Ihulets koja je vrlo blizu ključnih autoputeva.

Rusi su odgovorili tako što su uništili mostove koje su Ukrajinci koristili u jednom od tih protivnapada i druge mostove preko rijeke. Ukrajinske snage su vjerovatno još uvijek dovoljno blizu autoputa da poremete njeno korišćenje kao glavnog puta za snabdijevanje, potencijalno potkopavajući sposobnost Rusa da izdrže protivofenzive sa sjevera.

Sve veće nezadovoljstvo i bijes u Rusiji

Ruski vojni blogeri izražavaju sve veću zabrinutost i bijes zbog ukrajinske protivofanzive u područjima koja su ruske snage odbacile kao prioritet i koncentrisale se na Severodonjeck.

Proruski Telegram kanal “Dmitriyev” (preko 100.000 sljedbenika) izvijestio je da su ukrajinske snage u potpunosti sposobne nanijeti “bolne udarce” ruskim snagama u Hersonskoj, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti zbog nedostatka adekvatne ruske odbrambene snage u tim područjima.

Bivši vojnik ruske Federalne bezbjednosne službe (FSB) Igor Girkin tvrdi da će ukrajinske snage “napipati slabosti” u ruskoj odbrani u Hersonskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri zapravo kritikuju rusku vojnu komandu zbog ugrožavanja teritorijalnih dobitaka na drugim područjima i fokusiranja isključivo na istok.

Otrovni dim u Severodonjecku

Ruske snage su navodno 31. maja pogodile fabriku za proizvodnju đubriva Azot u Severodonjecku i izazvale širenje otrovnog gasa.

Proizvodni pogon bio je ekonomski značajan resurs za Severodonjeck i regiju Lugansk i bilo bi mudro za ruske snage da zadrže i preuzmu kontrolu nad proizvodnim kapacitetima fabrike.

Ruske snage su na sličan način uništile željezaru Azovstal u Mariupolju, koja je imala velik industrijski značaj za Ukrajinu i koju su ruski okupatori mogli ekonomski iskoristiti da je nisu uništili.

Ruske će snage vjerovatno nastaviti uništavati proizvodnu infrastrukturu i kontinuirano potkopavati ekonomske koristi za koje su se nadali da će dobiti od okupiranih teritorija.

Related Posts