Svijet Vijesti

JUŽNA KOREJA: PROJEKTIL KOJI JE SJEVERNA KOREJA ISPALILA JE SOVJETSKO ORUŽJE IZ 1960.

Južna Koreja kaže da je utvrđeno da pronađeni ostaci sjevernokorejskog projektila ispaljenog prema jugu prošle sedmice pokazuju da je riječ o protivvazdušnom oružju iz sovjetske ere, koje datira iz 1960. godine, piše AP. Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je analiziralo ostatke projektila izvučenih iz voda u blizini istočne morske granice Koreja.

Tvrde da je analiza pokazala da se radi o jednom od sjevernokorejskih SAD-5 projektila zemlja-vazduh. Ministarstvo je saopštilo da je sličan projektil koristila ruska vojska za izvođenje kopnenih napada tokom invazije na Ukrajinu.

Sjeverna Koreja prošle sedmice ispalila preko 20 projektila

Projektil, koji je bio jedan od više od 20 projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila prošle srijede, odletio je u smjeru naseljenog južnokorejskog otoka. Sletio je blizu napete morske granice dviju Koreja te aktivirao sirene za zračnu uzbunu i prisilio stanovnike otoka Ulleung na evakuaciju.

J

Južnokorejsko ministarstvo odbrane  “snažno osuđuje sjevernokorejsko ispaljivanje SA-5”, što smatra kršenjem međukorejskog vojnog sporazuma o smanjenju napetosti iz 2018. Sjeverna Koreja je prošlog tjedna ispalila desetke projektila, uključujući interkontinentalnu balističku raketu koja je pokrenula upozorenja o evakuaciji u sjevernom Japanu.

“Vođi Sjeverne Koreje ne bi išlo u prilog da otkrije kakve projektile njegova zemlja ima”

Sjeverna Koreja je ispalila projektile zbog zajedničke zračne vježbe između SAD-a i Južne Koreje koju je Sjever opisao kao “probu invazije”. Neki stručnjaci kažu da je moguće da je Sjeverna Koreja posegnula u inventar svog starijeg oružja kako bi nastavila s lansiranjem projektila.

Lansiranja su doprinijela rekordnom tempu Sjeverne Koreje u testiranju oružja ove godine. Kim Jong-un iskorištava situaciju koju je stvorio ruski rat u Ukrajini kako bi ubrzao razvoj naoružanja Sjeverne Koreje te pojačao pritisak na SAD i njegove saveznike, piše AP.

“Sjevernokorejci bi željeli pokazati svoju paletu raketnih tehnologija kroz ove testove, ali ne moraju sva lansiranja otkriti najnovija tehnološka dostignuća. Možda je u interesu Sjeverne Koreje da neke od svojih modernih sposobnosti drži u rezervi i testira ih u pogodnim prilikama. Kim igra igru, ne bi mu išlo u prilog da otkrije sve svoje karte, odnosno različite tipove projektila koje njegova zemlja ima”, rekao je za AP Soo Kim, sigurnosni analitičar iz kalifornijske RAND Corporation.

 

Related Posts