Svijet Vijesti

UMRO KOLUMBIJSKI NARKOBOS GILBERTO RODRIGUEZ OREJUELA, VELIKI SUPARNIK PABLA ESKOBARA

 

Umro je Gilberto Rodriguez Orejuela (83), stariji vođa kolumbijskog narkokartela Cali. Rodriguez Orejuela preminuo je u američkom zatvoru, saopštio je njegov advokat.
Riječ je o čovjeku koji je bio veliki suparnik narkobosa Pabla Escobara. Prema izvještaju američke Uprave za borbu protiv droga, Rodriguez Orejuela je pomogao u vođenju kartela Cali, koji je nekad kontrolisao 80 odsto svjetskog tržišta kokaina.
U saopštenju porodice navodi se da je Rodriguez Orejuela umro od limfoma te da njegove posmrtne ostatke planiraju vratiti u Kolumbiju, prenosi Guardian.

Izručen SAD-u 2004. godine
Kolumbijske vlasti uhapsile su Rodrigueza Orejuelu 1995. godine, što je označilo raspad kartela Cali, koji je krijumčario ogromne količine kokaina iz Kolumbije u SAD tokom 80-ih i 90-ih. SAD-u je izručen 2004., a kaznu je služio u saveznom zatvoru u Butneru u Sjevernoj Karolini.
Sudija mu je 2020. odbio prijevremeno puštanje na slobodu. Njegov advokat David Oscar Markus tada je rekao da bivši narkobos ima niz zdravstvenih problema.
Rodriguez Orejuela i njegov brat Miguel bili su suparnici Pabla Escobara i njegovih saveznika iz kartela Medellin te su se borili za kontrolu trgovine drogom u Kolumbiji. Za razliku od Escobara koji je bio u ratu s kolumbijskim vlastima i sigurnosnim snagama, Cali se obračunavao sa suparničkim kartelima. Priznali su da su finansirali političke kampanje, uključujući i kampanju šefa Liberalne stranke Ernesta Sampera 1994. On je u to vrijeme negirao da je znao za donacije.
Braća Rodriguez Orejuela uhapšena su 1995. i osuđena na 15 godina zatvora. U tom je trenutku kolumbijski zakon zabranjivao izručenje svojih državljana, ali pod pritiskom SAD-a Kolumbija je tu zabranu ukinula 1997. godine.
Međutim, 2002. Rodriguez Orejuela je neočekivano pušten iz zatvora nakon kontroverzne sudske presude kojom je potvrđena odluka sudije da ga pusti na slobodu poslije samo sedam godina u zamjenu za dobro ponašanje i učestvovanje u programima rada. Ponovno je uhapšen 2003. godine.
Utvrđeno je da su braća nastavila voditi kartel iz zatvora te su krivične prijave podnesene u Miamiju i New Yorku. Gilberto je izručen 2004., a Miguel iduće godine.

Related Posts