Svijet Vijesti

EKVADOR: U POBUNI U ZATVORU 43 ŽRTVE

Najmanje 43 zatvorenika izgubila su život u okršajima suparničkih banda u ponedjeljak u zatvoru u Ekvadoru, odakle je stotinjak zatvorenika uspjelo pobjeći iskoristivši gužvu.

“Za sada imamo 43 smrtno stradala zatvorenika”, objavio je na Twitteru ured glavnog tužitelja, a ministar unutrašnjih poslova Patricio Carrillo izvijestio je o 41 stradalom zatvoreniku, prenosi Hina.

“Trinaest osoba je primljeno u bolnicu, među njima je nekoliko teško povrijeđenih te je moguće da se broj mrtvih poveća”, komentirao je Carrillo.

Sukob je izbio u zatvoru Bellavista, u pokrajini Santo Domingo de los Tsachilas, gotovo 80 kilometara zapadno od glavnog grada Quita.

Direktor ekvadorske policije rekao je da su “napadači pokazali izuzetnu okrutnost” i da je veliki broj zatvorenika uspio pobjeći tokom sukoba.

Većina žrtava ubijena nožem

Premda vlasti nisu objavile broj bjegunaca, 112 ih je “uhvaćeno”, a 108 je još “nedostajalo” u evidenciji u ponedjeljak poslije podne, kazao je direktor policije, general Fausto Salinas.

“U zatvor je upućeno 250 policajaca, 200 vojnika i dodatno pojačanje”, dodao je.

Zatvor Bellavista, koji može primiti 1.200 zatvorenika, trenutno ih ima 1.700.

“Većina žrtava, ako ne i sve, ubijene su nožem, a ne vatrenim oružjem”, a “njihova unakažena trupla ostavljena su na mjestu događaja”, rekao je Carrillo.

Sukobi, nerijetko izuzetno okrutni, česta su pojava u ekvadorskim zatvorima, gdje je od februara 2021. godine poginulo gotovo 350 zatvorenika.

Related Posts