Crna Gora Region Vijesti

ČANAK: OTVORENI BALKAN STRANPUTICA

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je Otvoreni Balkan stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.
“Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka, dobićete upravo kontraefekat”, rekao je Čanak u razgovoru za Pobjedu.
Ističe da sa druge strane velikosrpski nacionalisti u Beogradu, i to naročito oni koji su ,,porijeklom iz Crne Gore“, i dalje smatraju da je Crna Gora obala srpskog mora i da „srpski svet“, kako oni nazivaju danas „veliku Srbiju“, za XXI vijek nezaobilazno u sebi sadrži i Crnu Goru.
“Crna Gora je tema koja je za Aleksandra Vučića u ovom trenutku suviše osjetljiva da bi smio da se izjasni: sa jedne strane on je lično svjestan da bilo kakvo pretjerano miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, iako to ne bio prvi put, u uslovima Crne Gore kao članice NATO-a, može da izazove veoma negativne posljedice po Srbiju”, rekao je Čanak komentarišući zašto predsjednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru sa ostalim susjedima.
Razlog je, smatra on, preosjetljiva tema gdje je „Otvoreni Balkan“, prema njegovom dubokom uvjerenju, stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.
Čanak naglašava da nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše.
“Ujedinjena Evropa danas, kako navodi Čanak, nije prvi put u istoriji ujedinjena: prije samo 80 godina ona je takođe bila ujedinjena ali pod čizmom Trećeg rajha – pa su se svi slobodoljubivi narodi bunili protiv toga, imali pokrete otpora i na kraju uspjeli da svi zajedno slome nacizam u Nemačkoj. Vrlo slična stvar je i ovdje. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka dobićete upravo kontraefekat. Tako da „Otvoreni Balkan“ nije zamjena za evrointegracije i EU nego stranputica”, kaže Čanak.
Prema njegovim riječima, izostavljanje Crne Gore u ovome trenutku je pokušaj da se u ovoj vrlo komplikovanoj situaciji u kojoj se nalazi Aleksandar Vučić ne zamjeri onom tvrdom nacionalističkom dijelu onih koji ga podržavaju i koji su mu potrebni, jer ga sve čvršći pritisak da se opredijeli između Rusije i Zapada dovodi u situaciju da će mu to opredjeljivanje odlomiti polovinu onih koji ga podržavaju.
“S tim što je polovina onih koji su za proevropske integracije manja od one polovine u kojoj vladaju mitomanija – proruska, što suštinski znači provelikosrpska nadanja nekakvog „srpskog sveta“, što sve možete čuti iz načina obraćanja javnosti koji radi i ministar policije”, objašnjava Čanak i ocjenjuje da zbog te situacije Srbija i ne uvodi sankcije Rusiji.

Srbija bi dobila sankcije da je došao Lavrov
Čanak je i rekao da bi Srbija dobila sankcije međunarodne zajednice da je došao Sergej Lavrov.
“Lavrov nije htio da dođe zbog Srbije i njenih građana već da bi izdemonstrirao pred ruskom javnošću da Rusija ima još uvijek nekoga u Evropi ko je podržava. Jedini ko je podržava je aktuelna Srbija. Što je najgore time se poništavaju pomaci na bolje koji su učinjeni glasanjem u UN o osudi fašističke agresije Rusije na Ukrajinu”, kaže Čanak.
Ako hoće neko da vidi, kaže Čanak,  kako izgleda državništvo neka pogleda kako su se prema ruskoj agresiji na Ukrajinu postavile Letonija ili Finska pa će shvatiti o čemu se tu radi.

Related Posts