Izdvojeno

NATO ZA UPA PORTAL: PRIJETEĆA RETORIKA RUSIJE OPASNA I NEODGOVORNA, OSTAJEMO POSVEĆENI ZAŠTITI SVIH SAVEZNIKA

Prijeteća nuklearna retorika Rusije je opasna i neodgovorna i NATO je u potpunosti posvećen zaštiti i odbrani svih saveznika – uključujući Crnu Goru, saopštili su iz Alijanse za UPA portal, nakon što je direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima navodeći da je Crna Gora izdala zajedničku istoriju.

“Naravno , štitićemo svaki pedalj savezničkog tla, u skladu sa klauzulom o kolektivnoj odbrani „jedan za sve/svi za jednog“ sadržanom u čl. 5 Vašingtonskog ugovora”, poručili su iz NATO.

Kako navode, region Zapadnog Balkana prešao je dug put od sukoba iz 1990-ih.

“Ali nedavno smo vidjeli porast tenzija, uključujući Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu, sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka. NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu, uključujući i kroz našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu. Naša saradnja sa Evropskom unijom i drugim partnerima istomišljenika je i dalje od suštinskog značaja i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama u regionu, jer je bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važna za NATO i za mir i stabilnost u regionu”, ističu iz NATO za UPA portal.  E.H.K.

Related Posts